Focarul de rabie din Zvoriștea, confirmat de Laboratorul din București, fiind instituită carantina


Intră acum și în grupul de

Autorităţile sanitare veterinare sucevene au instituit carantina în exploataţia din comuna suceveană Zvoriştea, unde s-a înregistrat un caz de rabie la bovină, iar toate celelalte animalele din gospodărie au fost vaccinate antirabic şi vor fi monitorizate timp de o lună de zile.

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a declarat, vineri, că în exploataţia din comuna suceveană Zvoriştea, unde s-a înregistrat un caz de rabie la o bovină, s-a instituit carantina şi vaccinarea antirabică de necesitate pentru toate animalele din gospodărie, care vor fi monitorizate de medicul veterinar din comună pentru o perioadă de 30 de zile.

DSVSA Suceava (4)

El a spus că au mai fost vaccinaţi şi câinii fără stăpân aflaţi în zona exploataţiei şi a fost înştiinţată şi Primăria Zvoriştea despre existenţa acestor câini pentru a gestiona situaţia lor.

Corduneanu a spus că, în cursul zilei de marţi, DSVSA Suceava a fost sesizată de medicul veterinar de liberă practică din comuna Zvoriştea că într-o exploataţie din zona Dealu, situată în apropierea unei păduri, una dintre bovine prezintă simptome atipice de boală, astfel că un reprezentant al Serviciului de Sănătate Animală din cadrul DSVSA Suceava s-a deplasat în zonă.

El a arătat că în acest caz s-a suspicionat rabia şi s-a decis sacrificarea animalului şi prelevarea de probe pentru efectuarea analizelor de laborator.

Medicul veterinar sucevean a precizat că în urma analizelor efectuate la laboratorul DSVSA Suceava s-a depistat prezenţa virusului rabic, iar în aceste condiţii au fost trimise probele la laboratorul central de la Bucureşti pentru confirmarea diagnosticului de rabie.

Corduneanu a explicat că rabia la bovină nu este tipică în manifestare aşa cum se întâmplă în cazul carnasierelor şi de aceea a dorit să evidenţieze profesionalismul celor doi medici veterinari care au suspicionat rabia în acest caz.

El a precizat că a fost dirijat spre incinerare cadavrul bovinei respective, precum şi o cantitate de carne provenită de la o altă bovină ce a fost sacrificată de proprietarul exploataţiei în urmă cu două săptămâni, fără să fie anunţat medicul veterinar al comunei.

Corduneanu a spus că în cadrul anchetei epidemiologice proprietarul a declarat că întreaga cantitate de carne provenită de la bovina sacrificată anterior a fost congelată, fără a fi comercializată sau consumată.

Directorul adjunct al DSVSA Suceava a menţionat că, iniţial, în notificarea către DSP Suceava cu privire la acest caz din Zvoriştea s-a consemnat că sunt 11 persoane care au venit în contact cu animalul bolnav care au fost îndrumate să se prezinte la spital pentru vaccinare antirabică, iar ulterior acestora li s-au mai adăugat alte două persoane care au venit în contact cu bovina sacrificată în urmă cu două săptămâni.

El a subliniat că proprietarul unei exploataţii are obligaţia de a comunica medicului veterinar de liberă practică împuternicit din localitate orice sacrificare a unui animal pentru consum, iar după examinarea animalului medicul veterinar întocmeşte un document prin care se certifică faptul că poate fi consumată carnea animalului respectiv.

Corduneanu a spus că rezultatele analizelor de laborator de la Bucureşti, transmise vineri către DSVSA Suceava confirmă diagnosticul de rabie.

Întrebat care ar putea fi sursa îmbolnăvirii bovinei, medicul veterinar sucevean a apreciat că, cel mai probabil, dată fiind amplasarea exploataţiei în apropierea pădurii, contaminarea ar fi putut fi produsă din mediul silvatic.

Directorul adjunct al DSVSA Suceava a afirmat că acesta este primul caz de rabie la bovină înregistrat în acest an într-o exploataţie din judeţul Suceava.

La rândul său, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că instituţia a fost notificată de DSVSA Suceava depistarea unui caz de rabie la o bovină dintr-o gospodărie din Zvoriştea.

Zorescu a precizat că şi SJU Suceava a anunţat despre prezentarea la Centrul Judeţean Antirabic a unui număr de 13 persoane, care au venit în contact cu animalul bolnav.

catalina-zorescu-4

Ea a spus că din totalul celor 13 persoane, şapte dintre acestea au venit în contact direct cu produse biologice la risc provenite de la animalul bolnav, iar în cazul acestora, în afara vaccinului antirabic, este recomandată şi administrarea de ser antirabic.

Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că a fost informat Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” Bucureşti cu privire la această eveniment, fiind reunit, totodată, şi grupul tehnic de suport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în cadrul căruia au fost stabilite măsurile specifice pentru gestionarea,în funcţie de competenţele fiecărei structuri, a situaţiei.

Zorescu a precizat că DSP Suceava a transmis, recent, necesarul de doze de ser antirabic pentru judeţul Suceava solicitat de Ministerul Sănătăţii, respectiv de 79 de doze.

“Aşteptăm şi rezultatele anchetei declanşate de DSVSA Suceava”, a mai spus Zorescu.

Directorul  medical al SJU Suceava, medicul Doina Elena Motan Ganea, a declarat, vineri, că în cazul acestor pacienţi se aplică o schemă de vaccinare antirabică maximală, recomandată de profesorul universitar dr. Adrian Streinu Cercel de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti, schemă agreată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ganea a precizat că sunt aşteptate fiolele de ser antirabic, care au fost solicitate Ministerului Sănătăţii, ce vor fi administrate persoanelor care au intrat în contact direct cu produse biologice la risc provenite de la animalul bolnav.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de