Medicii școlari suceveni instruiți privind metodologia de supraveghere a scarlatinei. La Școala nr. 4 este declarat focar de scarlatină


Intră acum și în grupul de

Medicii şcolari din municipiul Suceava au participat, vineri, la o instruire organizată la Direcţia de Sănătate Publică Suceava ce a vizat reactualizarea metodologiei de supraveghere a scarlatinei, dar şi a protocoalelor ce trebuie respectate în cazul unor boli precum rujeola, rubeola şi oreionul.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că la această instruire au participat cei zece medici şcolari din Suceava, care asigură asistenţa medicală în câte două-trei unităţi de învăţământ preuniversitar.

Zorescu a spus că în cadrul instruirii a fost prelucrată metodologia de supraveghere a scarlatinei insistându-se pe respectarea circuitului informaţional, în condiţiile în care la o şcoală din municipiul Suceava s-a înregistrat un focar de scarlatină.

Ea a mai spus că au fost reactualizate şi protocoalele ce trebuie respectate în cazul unor boli precum rujeola, rubeola şi oreionul, deşi nu s-au mai înregistrat asemenea cazuri în ultima perioadă.

catalina-zorescu-3

“Am recomandat o mai bună colaborare cu conducerile unităţilor de învăţământ în cadrul cărora activează medicii şcolari pentru a preveni apariţia unor disfuncţionalităţi în adoptarea promptă a măsurilor antiepidemice în cazul înregistrării unor cazuri de îmbolnăvire”, a subliniat Zorescu.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că la Şcoala nr. 4 din municipiul Suceava, unde a fost declarat un focar de scarlatină, s-au efectuat deja două acţiuni de dezinfecţie.

Ea a menţionat că o parte dintre elevii celor două clase în care s-au înregistrat cazurile de scarlatină, aflaţi în prezent în vacanţă, s-au prezentat cu părinţii la laboratorul DSP Suceava pentru recoltarea exudatelor faringiene, iar pentru restul contacţilor din clasele respective, neinvestigaţi bacteriologic, medicul şcolar împreună cu asistenul medical vor recolta exudatele la începutul săptămânii viitoare.

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că, de la începutul acestui an, în judeţul Suceava s-au înregistrat 81 de cazuri de scarlatină, din care 22 de cazuri au fost în luna octombrie.

“Este un fenomen epidemiologic cunoscut, incidenţa bolii poate creşte în sezonul toamnă-iarnă, în colectivităţi. Nu putem vorbi de o epidemie de scarlatină la nivelul judeţului, numărul de cazuri raportate fiind sub media multianuală de aproximativ 100 de cazuri”, a mai spus Zorescu.

Reamintim că DSP Suceava a declarat oficial focar de scarlatină la şcoala respectivă, cazurile de îmbolnăvire fiind înregistrate la copii dintr-o clasă pregătitoare şi o clasă a II-a.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de