Restaurante, farmacii, dar și comercializarea lactatelor, a produselor de panificație sau sectorul de legume-fructe, în vizorul Protecției Consumatorului Suceava. În două luni, 199 de amenzi în valoare de 284 600 de lei


Intră acum și în grupul de

Comisarii suceveni pentru protecţia consumatorilor au efectuat, în septembrie şi noiembrie, 589 de controale tematice şi pentru cercetarea reclamaţiilor venite din partea consumatorilor fiind aplicate 199 de amenzi în valoare de 284 600 de lei, precum şi 116 avertismente, cele mai multe reclamaţii au vizat firmele de telefonie mobilă.

Comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, Vasile Latiş, a precizat, marţi, într-un comunicat de presă că 42 de acţiuni de control au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor lactate, fiind aplicate 24 amenzi în valoare de 59 000 de lei, iar produse în valoare de 793, 5 lei au fost oprite temporar de la comercializare produse, printre abaterile constatate de comisarii suceveni numărându-se lipsa indicării alergenilor.

Vasile Latis 3

El a spus că alte 22 de acţiuni de control au fost efectuate pentru a se vedea modul în care sunt respectate prevederilor legale la comercializarea rechizitelor şi uniformelor scolare,  fiind aplicate 11 amenzi în valoare de 17200 lei, printre abaterile constatate fiind lipsa preţurilor şi etichete netraduse în limba română pentru produse de import.

Latiş a precizat că în cursul celor două luni de zile au mai fost efectuate 52 de controale privind respectarea prevederilor legale la unităţile de alimentaţie publică şi prestarea serviciilor de catering, în urma cărora s-au aplicat 15 amenzi în valoare de 23 600, comisarii pentru protecţia consumatorilor constatând abateri ce se referă la lipsa preţurilor şi orarelor de funcţionare, dar şi neindicarea în meniuri a alergenilor.

Tot în cursul lunilor septembrie şi octombrie, comisarii CJPC Suceava au verificat 18 unităţi  farmaceutice fiind aplicate  9 amenzi în valoare de 10 600 de lei, în special, pentru neindicarea preţurilor produselor.

Comisarul şef adjunct al CJPC Suceava a menţionat că se desfăşoară două tematici permanente de control privind comercializarea pâinii şi a legumelor şi fructelor, fiind efectuate 135 de acţiuni de control în cazul comercializării pâinii, în urma cărora au fost aplicate 38 amenzi în valoare de 36 700 de lei, principala deficienţă constatată fiind lipsa atenţionării existenţei alergenilor în produse.

În cazul legumelor şi fructelor s-au desfăşurat 100 de acţiuni de control, soldate cu 13 amenzi în valoare de 15000 lei, pentru neindicarea ţării de origine şi a calităţii produselor, a mai spus Latiş. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de