Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA va fi marcată şi în judeţul Suceava prin organizarea unei dezbateri şi a unor acţiuni de informare în şcoli

O dezbatere cu tema “Sărutul şi îmbrăţişarea nu transmit HIV. Ignoranţa o face”,va fi organizată, joi, la Direcţia de Sănătate Publică Suceava în parteneriat cu Asociaţia Red Ribbon Fălticeni, aceasta fiind una dintre acţiunile de marcare a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA, ce se sărbătoreşte, anual, pe 1 decembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al DSP Suceava, cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA, autorităţile sanitare sucevene, în parteneriat cu Asociaţia Red Ribbon Fălticeni,  mass-media, administraţia publică locală, prin asistenţa medicală şcolară vor demara o campanie de informare-educare-comunicare având ca obiective: creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA, creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.

În cursul zilei de joi, de la ora 10,00, în sala de conferinţe a DSP Suceava, se va organiza o dezbatere cu tema “Sărutul şi îmbrăţişarea nu transmit HIV. Ignoranţa o face” la care vor participa reprezentanţi ai autorităţilor, ai unor organizaţii neguvernamentale, mass-media, precum şi alţi actori implicaţi .

Totodată, vor fi organizate şi activităţi de informare, educare, comunicare în şcolile din judeţul Suceava, cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor.

DSP-Suceava

În comunicatul de presă al DSP Suceava se precizează că Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, care se sărbătoreşte la 1 decembrie, reprezintă o  oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acestei afecţiuni.

Conform datelor prezentate de DSP Suceava, în anul 2015, pe plan mondial, un procent estimat de 36.7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV, iar 1,8 milioane dintre acestea au fost copii.

“Aproximativ 150 de milioane de copii și adulți, din 129 de țări cu venituri mici și mijlocii au primit servicii de testare HIV. 17 milioane de persoane care traiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel global. Aproximativ 2,1 milioane de de persoane au fost recent infectate cu virusul în 2015, iar 35 de milioane de oameni au murit datorită SIDA de la începutul epidemiei, inclusiv 1,1 milioane în 2015”, se precizează în comunicatul DSP Suceava.

DSP Suceava a prezentat şi o situaţie a HIV/SIDA în România, citând datele Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România realizat de Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ Bucureşti,  potrivit cărora, la 30 iunie 2016, erau înregistrate 14.078 persoane infectate cu HIV/SIDA (21.702 total cumulativ 1985 – 2016), iar principala cale de transmitere a fost heterosexuală (57,4% din toate cazurile noi în 2015 și 63,2% în primele 6 luni ale anului 2016).  (Liliana Bujdei)