Spitalele din Suceava, Rădăuți și Siret majorează cu aproape 50 la sută valoarea tichetelor de masă acordate angajaților


Intră acum și în grupul de

Spitalul Județean de Urgență Suceava majorează cu aproape 50 la sută valoarea tichetelor de masă acordate celor peste 1300 de angajaţi ai unităţii începând cu luna decembrie.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, economist Vasile Râmbu, a declarat, vineri, că începând din data de 1 decembrie, drepturile salariale în natură, constând în tichete de masă, vor fi acordate angajaţilor unităţii la limita maximă, în conformitate cu prevederile Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă.

Râmbu a spus că majorarea valorii unui tichet de masă este de aproximativ 50 la sută, astfel că valoarea acestuia creşte de la 9,57 de lei la 15 lei.

El a subliniat că obiectivul acordării acestor drepturi la limita maximă este de a-i stimula pe angajaţi, dar şi de a-i face să conştientizeze să-şi îndrepte toţi eforturile pentru creşterea calităţii serviciilor medicale.

“Personalul medical începând cu medicii, asistenţii medicali, infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, dar şi alte categorii de personal trebuie să fie angajaţi la capacitate maximă în vederea îmbunătăţirii comunicării cu pacienţii şi aparţinătorii, a asigurării curăţeniei şi îngrijirilor, dar şi a realizării unui act medical de înalt profesionalism. Condiţiile de lucru şi de confort pentru tot personalul angajat al spitalului sunt la standardele prevăzute de legislaţia în domeniu, aşa încât, răspunsul lor trebuie să fie îndreptat în scopul creşterii gradului de confort şi a gradului de satisfacţie a pacienţilor internaţi în acest spital”,  a explicat Râmbu.

El a arătat că de această majorare a cuantumului tichetelor de masă vor beneficia cei peste 1300 de angajaţi ai SJU Suceava precizând că efortul spitalului pentru a asigura această creştere este de peste 100 000 de lei pe lună, care se adaugă la suma lunară destinată acoperirii valorii nominale a tichetelor de masă.

De precizat este că salariaţii pot beneficia de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenţi la muncă, numărul tichetele de masă neputând depăşi însă numărul zilelor lucrătoare din luna respectivă.

Preşedintele Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas, asistent medical principal Romică Balan a declarat că patru unităţi spitaliceşti din judeţ au acceptat să majoreze valoarea tichetelor de masă, respectiv SJU Suceava, Spitalul municipal Rădăuţi, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret şi Spitalul de Boli Cronice Siret.

El a spus că şi în alte spitale din judeţ reprezentanţii Sanitas poartă discuţii cu conducerile pentru ca sumele necesare creşterii valorii tichetelor de masă să fie prevăzute în bugetele din anul 2017.

“ Începând cu luna decembrie a.c. angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava vor primi tichete de masă în valoare de 15 lei / tichet. Conducerea unităţii a răspuns favorabil la solicitarea Sanitas de a se aplica încă din această lună prevederile Legii nr. 218/2016 pentru modificarea art.(3), alin.(1) a Legii nr. 42/1998 privind acordarea tichetelor de masă, prin care valoarea unui tichet de masă poate ajunge la 15 lei, faţă de 9,57 lei cât este în prezent. Această creştere este la dispoziţia angajatorului, fiind condiţionată de existenţa fondurilor necesare în capitolul cheltuielilor de personal. Salariaţii spitalului judeţean rămân astfel în topul acordării drepturilor salariale, acestea fiind acordate întregului personal la valoare maximă (salarii, sporuri, tichete de masă).

Până în prezent răspunsuri favorabile privind tichetele de masă s-au primit şi de la Spitalul Municipal Rădăuţi, Spitalul de Boli cronice Siret şi Spitalul de Psihiatrie cronici Siret, ceea ce reprezintă aproximativ 2100 salariaţi din cei 3200 ai spitalelor din judeţ”, a spus Balan.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de