Peste 100 de jandarmi suceveni vor asigura măsuri de ordine publică la evenimentele organizate în noaptea de Revelion

Un număr de 110 jandarmi suceveni vor asigura măsuri de ordine publică la evenimentele organizate în mai multe oraşe şi municipii din judeţul Suceava cu prilejul trecerii în noul an.

Potrivit Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, jandarmii vor acţiona şi în zilele următoare pentru buna desfăşurare a manifestărilor prilejuite de sărbătorile de iarnă, precum şi în sistem integrat, în cooperare cu efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, pentru prevenirea tulburării ordinii publice şi a faptelor antisociale.

“O atenţie deosebită va fi acordată manifestărilor organizate în ziua de 31 decembrie în localităţile Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Dolhasca, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc Vatra Dornei și Broşteni cu prilejul trecerii în noul an. Cu această ocazie, 110 de jandarmi vor asigura, alături de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava şi ai structurilor de poliţie locală, măsurile de ordine publică la aceste evenimente”, se arată într-un comunicat de presă al IJJ Suceava.

Sursa citată precizează că şi în perioada perioada 21-27 decembrie 2016  jandarmii suceveni  au desfăşurat misiuni de asigurare şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, atât independent, cât şi în cooperare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, fiind pregătiţi să acţioneze, conform competenţelor, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor.

De asemenea, au fost asigurate măsurile de ordine publică pentru buna desfăşurare a spectacolelor şi festivalurilor de datini şi obiceiuri organizate în mai multe localităţi din judeţ.

Conform IJJ Suceava, în perioada 21 -27 decembrie 2016, au fost aplicate un număr de 75 de sancţiuni contravenţionale, în special, pentru fapte de tulburare a ordinii publice.

Totodată, au fost confiscate bunuri în valoare de 2 117 lei şi au fost constatate 5 infracţiuni  din care două infracţiuni de deţinere, transport sau comercializare de materiale pirotehnice,  una de violență in familie, una de tentativă de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizația de vânătoare individuală sau colectivă eliberată în condițiile legii şi o infracţiune de trecere pe un fond cu arma de vânătoare neînchisă în toc și în afara căilor de comunicație.

Alte sancţiuni în valoare de 700 de lei au fost aplicate de jandarmi pentru comercializarea brazilor în locuri neautorizate, fiind confiscaţi 30 de brazi.

În cadrul acţiunilor jandarmilor suceveni, pe o stradă din municipiul Suceava a fost depistat un adolescent în vârstă de 17 ani în timp ce transporta 2160 de bucăţi petarde, în acest caz fiind întocmite actele de sesizare privind săvârşirea unei fapte susceptibile de a fi infracţiunea de transport, deţinere sau comercializare de materiale pirotehnice de către persoane neautorizate.

Adolescentul a fost predat, împreună cu articolele pirotehnice găsite asupra sa, serviciului specializat din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava în vederea continuării cercetărilor.

Jandarmii montani fac şi câteva recomandări turiştilor în condiţiile modificării prognozei meteo

Tot în perioada 21-27 decembrie, jandarmii montani şi-au desfăşurat activităţile în zonele cu densitate mare de unităţi de cazare, în zonele de agrement şi în cele cu afluenţă considerabilă de turişti şi pe traseele turistice, nefiind înregistrate situaţii care să impună intervenţia jandarmilor montani pentru salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate.

Ca urmare a modificării prognozei meteo, jandarmii montani sfătuiesc turiştii să ţină cont de următoarele recomandări: să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, condiţiile climatice locale, precum şi starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu, să folosească numai traseele marcate, să echipeze autoturismele pentru iarnă şi să aibă carburant suficient pentru a rămâne cu motorul pornit, în situaţii de înzăpezire.

“Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava va lua toate măsurile pentru asigurarea unei reacţii oportune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau pentru intervenţia la evenimentele sesizate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Acţiunile jandarmilor vor avea un caracter preponderent preventiv şi vor viza asigurarea unui climat favorabil derulării evenimentelor organizate la nivelul localităţilor, depistarea şi sancţionarea celor care comit fapte antisociale, precum şi respectarea normelor legale vizând comercializarea sau folosirea de obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice”, se mai arată în comunicatul de presă al IJJ Suceava.

(Liliana Bujdei)