Nouă decese prin hipotermie s-au înregistrat în judeţul Suceava în ultimele trei luni ale anului 2016


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina că în judeţul Suceava s-au înregistrat în ultimele trei luni nouă decese cauzate de hipotermie, diagnosticul fiind confirmat în toate aceste cazuri de Serviciul de Medicină Legală.

Zorescu a spus că şase cazuri de deces prin hipotermie s-au raportat în cursul lunii decembrie 2016, din care un caz s-a înregistrat în zona rurală Câmpulung Moldovenesc fiind vorba de o femeie în vârstă de 60 de ani, alte trei cazuri s-au înregistrat în zona rurală Rădăuţi, un caz în zona Vatra Dornei şi un caz în zona Gura Humorului, cele cinci persoane decedate fiind bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 71 de ani.

Ea a mai spus că în cursul lunii noiembrie s-au înregistrat două decese prin hipotermie, iar în luna octombrie un deces cauzat de hipotermie, şi în aceste trei cazuri diagnosticul fiind confirmat de Serviciul de Medicină Legală.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a făcut câteva recomandări populaţiei judeţului Suceava pentru perioadele cu temperaturi extrem de reduse.

Astfel, se recomandă consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea consumului băuturilor alcoolice, iar persoanelor vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, li se recomandă să evite deplasările şi frecventarea locurilor care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

DSP Suceava mai recomandă acordarea unei atenţii speciale copiilor şi evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinţii fiind rugaţi să evite călătoriile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

O altă recomandare se referă la evitarea unei expuneri prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz trebuie evitată automedicaţia şi se recomandă consultarea unui medic).

 În perioadele cu temperaturi extrem de scăzute este necesară încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spatiilor închise de locuit, precum şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, dar şi asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel putin o dată pe zi şi trebuie acordată atenţie la supraîncălzirea atmosferei din locuinţă, pentru că şocul termic este mai mare atunci când ieşiţi afară.

O altă recomandare se referă la evitarea, pe cât posibil, a deplasării pe porţiunile acoperite cu gheaţă.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de