Reglementările privind condiţiile minime de funcţionare pentru abatoarele de capacitate mică intră în vigoare din 27 ianuarie 2017


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a informat printr-un comunicat de presă că începând cu 27 ianuarie 2017 intră în vigoare actul normativ care stabileşte condiţiile minime de funcţionare pentru abatoarele de capacitate mică.

Corneanu a spus că este vorba de Ordinul președinetelui ANSVSA. nr 140/2016,pentru modificarea și completarea prevederilor Ordinului președintelui ANSVSA nr 35/2011 care stabilește condițiile minime de funcționare  pentru abatoarele de capacitate mică, actul normativ fiind deja publicat în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii decembrie 2016

El a precizat că prin acest act normativ se crează posibilitatea înființării unor unități de abatorizare locale, de tipul centrelor de sacrificare/puncte de tăiere integrate în fermă, unde micii fermieri/crescători de bovine, ovine, caprine, porcine  pot să își sacrifice animalele din fermele proprii.

“Carnea rezultată din sacrificarea animalelor va fi controlată,marcată(ștampilată) și certificată sanitar veterinar,conform legii, în vederea  comercializării pe plan local către consumatorul final, sau în  unități de tip carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice/agroturistice, magazine alimentare”, a explicat medicul veterinar sucevean.

Directorul executiv  al DSVSA Suceaa a subliniat că specialişti în domeniul siguranţei alimentare şi sănătăţii publice din opt judeţe, respectiv din Tulcea, Vaslui, Bistriţa, Botoşani, Cluj, Alba, Dâmboviţa şi Suceava au fost cooptaţi să facă parte dintr-un grup de lucru care a analizat, în data de 27 septembrie 2016,  propunerile şi a elaborat proiectele de ordine pentru modificarea Ordinului A.N.S.V.S.A. Nr. 57/2010 şi Ordinului A.N.S.V.S.A. Nr. 35/2011, judeţul Suceava fiind reprezentat de medicul veterinar Dănuţ Corneanu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de