Peste 60 de poliţişti participă la activităţi de prevenire şi de informare a cetăţenilor privind măsurile de reducere a riscului victimal în cadrul Săptămânii Siguranţei Cetăţeanului


Intră acum și în grupul de

Peste 60 de poliţişti suceveni, majoritatea încadraţi din sursă externă, participă în perioada 26 ianuarie-2 februarie, la activităţi de prevenire şi de informare a cetăţenilor privind măsurile de reducere a riscului victimal, în cadrul acţiunii Săptămâna Siguranţei Cetăţeanului”, derulate de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Suceava şi de Poliţia Municipiului Suceava.

Într-un comunicat de presă al IPJ Suceava se arată că la aceste activităţi participă, zilnic,  peste 60 de poliţişti, din care 53 sunt încadraţi din sursă extrenă în urma concursului din luna noiembrie 2016 şi au depus, recent, jurământul de credinţă.

“Odată cu finalizarea activităţilor specifice sărbătorilor de iarnă, perioadă în care sunt dispuse şi forţe poliţieneşti suplimentare pentru gestionarea situaţiei infracţionale, se remarcă o vulnerabilitate crescută în ceea ce priveşte riscul criminogen pe majoritatea segmentelor de infracţionalitate. Pe cale de consecinţă se impune intensificarea activităţilor de prevenire şi informare a cetăţenilor cu privire la măsuri preventive minime necesare reducerii riscului victimal”, se precizează în comunicatul IPJ Suceava.

Potrivit sursei citate, în ultimele zile, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată despre mai multe furturi din autoturisme, iar în majoritatea cazurilor neglijenţa victimelor a facilitat activitatea infracţională, fiind sustrase genţi, borsete şi aparatură electronică lăsate la vedere în vehicule, în timp ce în unele cazuri vehiculele nu erau asigurate cu sistemele de închidere.

“Tocmai de aceea, în prima zi a campaniei, peste 60 de poliţişti (cei nou încadraţi, poliţişti de proximitate şi poliţişti de prevenire) au desfăşurat o amplă acţiune de prevenire şi responsabilizare pe linia furturilor din auto.  Activităţile au constat în postarea a peste 2500 de materiale informative sub ştergătoarele vehiculelor parcate în zonele George Enescu, Universităţii, Zona Centrală, cartier Burdujeni, zona unităţilor bancare, parcările hypermarket-urilor”, se precizează în comunicatul de presă.

Totodată, poliţiştii au purtat discuţii cu cetăţenii şi promovate recomandări preventive.

“Au fost efectuate fotografii ale bunurilor lăsate la vedere în interiorul vehiculelor care au fost ulterior prezentate proprietarilor, care au promis că pe viitor vor manifesta o atenţie sporită cu privire la asigurarea vehiculelor şi a bunurilor.  În fiecare din zilele de desfăşurare a campaniei vor fi desfăşurate activităţi preventive pe un segment infracţional: furturi din auto, furturi din genţi şi buzunare, furturi din locuinţă, tâlhării prin smulgere de obiecte, înşelăciuni judiciare”, se menţionează în documentul citat.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de