Zorescu (DSP Suceava): Infecțiile intraspitalicești au fost mai atent monitorizate în ultima perioadă permițând aplicarea precisă a măsurilor pentru prevenirea și combaterea lor


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat pentru NewsBucovina că în judeţul Suceava s-au raportat în anul 2016 un număr de 348 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale la un număr total de 89 266 de pacienţi externaţi, reprezentând un procent de 0,39 la sută.

Zorescu a spus că faţă de anul 2015, când s-au înregistrat 231 de cazuri de infecţii nosocomiale, reprezentând un procent de 0,24 la sută din totalul pacienţilor externaţi,  în 2016 se observă o creştere uşoară a incidenţei acestor infecţii subliniind însă că acest fapt este determinat nu de o agravare a situaţiei din spitale, ci de o mai corectă raportare a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

“Pentru noi, această creştere uşoară a incidenţei infecţiilor nosocomiale înseamnă că managerii au luat măsuri şi monitorizează mult mai atent evoluţia acestor infecţii. O corectă raportare a infecţiilor permite aplicarea precisă a măsurilor de prevenire şi combatere a acestora, dar şi de reducere a riscului de apariţie a unor focare de infecţie în spitale”, a explicat Zorescu.

Medicul sucevean a precizat că din cele 348 de cazuri de infecţii nosocomiale raportate în anul 2016, cele mai multe, 65, au fost înregistrate în secţii chirurgicale, iar dintre acestea doar o treime au fost infecţii de plagă chirurgicală, restul fiind infecţii digestive produse de Clostridium Difficile.

“Ponderea cea mai mare din totalul infecţiilor nosocomiale raportate în judeţul Suceava este reprezentată şi la nivel general tot de aceste infecţii digestive, cauzate preponderent de Clostridium Difficile, dar au fost raportate şi alte infecţii având cauze bacteriene sau virale”, a subliniat Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a menţionat că personalul medico-sanitar a fost instruit pentru aplicarea noilor măsuri stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru prevenirea, combaterea şi raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale.

De precizat este că în anul 2014 au fost raportate în judeţul Suceava 167 de cazuri de infecţii nosocomiale.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de