Cerșetorii din Suceava, amendați de polițiști: De la mâna întinsă, până la furt sau tâlhărie prin smulgere nu e decât un pas


Intră acum și în grupul de

Zeci de polițiști suceveni au participat, vineri şi sâmbătă, la acțiuni în cadrul campaniei ,,Săptămâna Siguranţei Cetăţeanului” ce a avut ca scop responsabilizarea cetăţenilor şi sensibilizarea acestora cu privire la diverse segmente de infracţionalitate şi măsurile ce trebuie adoptate pentru prevenirea victimizării.

Potrivit Poliției Suceava, un aport semnificativ în derularea activităţilor preventive şi de informare l-au avut cei 53 de poliţişti nou încadraţi la nivelul IPJ Suceava din sursă externă, iar zilnic, alături de poliţiştii de prevenire şi poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava aceştia au fost prezenţi în teren şi au luat primul contact cu acţiunile ce trebuie desfăşurate în sprijinul comunităţii.

Astfel, vineri şi sâmbătă peste 60 de poliţişti s-au deplasat pe străzile municipiului Suceava, în zona gării şi autogării, în zona unităţilor de alimentaţie publică, în parcările şi în interiorul hypermarket-urilor pentru identificarea persoanelor care apelează la mila cetăţenilor, cerşind.

Acțiunea a vizat şi informarea populaţiei cu privire la dimensiunea şi urmările acestui fenomen asociat infracţionalităţii.

Acţiunile au avut ca scop prevenirea și combaterea faptelor de cerșetorie, precum și menținerea unui climat de ordine și liniște publică în aceste zone și a prevenirii și combaterii altor fapte antisociale.

Pe perioada desfăşurării acţiunii au fost legitimate peste 100 de persoane şi au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 5.150 lei. Dintre acestea, 16 sancţiuni au fost aplicate pentru abateri la Legea 61/1991 modificată şi 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 2000 lei au fost aplicate cerşetorilor.

Cu toate persoanele identificate s-au purtat discuţii şi au fost îndrumate să apeleze la serviciile şi instituţiile specializate în acordarea de asistenţă socială şi sprijin.

Poliţiştii fac încă o dată apel ca toate aceste persoane să conştientizeze riscurile la care se expun şi să apeleze la serviciile specializate, se arată în comunicat.

De asemenea, poliţiştii solicită cetăţenilor să nu încurajeze cerşetoria oferind sume de bani persoanelor care apelează la mila publicului, gestul umanitar ajungând de multe ori în mâinile unor persoane care nu fac decât să exploateze fiinţe fără ajutor. 

„Oferirea de bani nu ajută aceste persoane, permanentizând doar un flagel social care în timp poate dezvolta şi componente infracţionale. Cerşetoria înseamnă pe lângă ruinarea viitorului personal şi profesional al tinerilor şi primul pas către delincvenţă şi infracţionalitate. De la mâna întinsă, până la furt sau tâlhărie prin smulgere nu e decât un pas, un pas care se scurtează uneori prin ,,complicitatea” noastră”, menționează Poliția Suceava.


Intră acum și în grupul de