Avocatul Poporului a declanșat o anchetă legată de lipsa căldurii la Centrul de reabilitare și recuperare neuropsihiatrică de la Zvoriștea


Intră acum și în grupul de

Avocatul Poporului a anunțat, vineri, că s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul relatărilor din presă privind absența căldurii la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Zvoriștea, județul Suceava.

Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 50 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția persoanelor cu handicap, a Legii nr. 487/2002 a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu handicap, precum și a Convenției privind Drepturile Persoanelor cu dizabilități.

Conform relatărilor din presă, Centrul Zvoriștea ar fi rămas fără combustibil, spre nemulțumirea celor 85 de beneficiari care au afirmat că la este frig și nu au apă caldă la robinete.

Încalzirea camerelor în care sunt cazate persoanele asistate de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Zvoriştea se face cu ajutorul caloriferelor şi a radiatoarelor electrice întrucât alimentarea cu combustibil a centrului a fost îngreunată de prelungirea procedurilor de achiziţie.

Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Georgeta-Nadia Creţuleac a declarat, în 31 ianurarie, pentru NewsBucovina că în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Zvoriştea alimentarea cu combustibil a fost îngreunată “din motive obiective (datorate procedurilor de achiziție legale)”, dar au fost luate măsuri “pentru a nu afecta starea  de sănătate și de igienă a beneficiarilor”.

Creţuleac a spus că în acest centru camerele sunt încălzite cu ajutorul caloriferelor și radiatoarelor electrice, iar apa caldă este asigurată la fiecare etaj prin intermediul boilerelor electrice.

Ea a mai spus că împreună cu directorul executiv adjunct economic s-a deplasat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Zvoriştea pentru a verifica situaţia de acolo constatându-se că “nu a fost afectat confortul termic al asistaților”.

“Situația va fi remediată în zilele următoare, odată cu realimentarea cu stocul de combustibil necesar”, a mai spus Creţuleac.

Centrul din Zvoriștea oferă servicii specializate persoanelor adulte cu handicap şi/sau celor cu antecedente etilice.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de