Campania de promovare a sănătăţii orale “Fii inteligent! Păstrează-ţi zâmbetul sănătos întreaga viaţă!” se desfăşoară timp de o lună de zile şi în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Campania de promovare a sănătăţii orale “Fii inteligent! Păstrează-ţi zâmbetul sănătos întreaga viaţă!” se va desfăşura timp de o lună de zile şi în judeţul Suceava, în campanie fiind angrenate atât autorităţile sanitare sucevene, cât şi personalul medical al cabinetelor şcolare de medicină dentară.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, luni, că în data de 20 martie a fiecărui an se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, iar prin tema propusă în acest an „Fii inteligent! Păstrează-ţi zâmbetul sănătos întreaga viaţă!”, Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI) subliniază  “importanţa menţinerii unei sănătăţi orale bune pe tot parcursul vieţii, din copilărie până la vârste înaintate”.

Zorescu a spus că şi DSP Suceava se alătură campaniei naţionale de promovare a sănătăţii orale arătând că printr-o bună igienă orală, prin efectuarea de controale stomatologie periodice, dar şi prin evitarea factorilor de risc, precum fumatul, alcoolul sau consumul excesiv de zahăr, se poate preveni apariţia afecţiunilor orale.

Ea a mai spus că la DSP Suceava se va organiza, miercuri, 22 martie 2017, o întâlnire la care au fost invitaţi să participe asistenţii medicali şi medicii stomatologi din cabinetele şcolare de medicină dentară din municipiul Suceava, în cadrul căreia vor fi distribuite materiale informative primite de la Ministerul Sănătăţii şi chestionare adaptate vârstei elevilor.

“Îi invit pe toți cei implicați în rețeaua de medicină școlară să gândească organizarea unor activități de mai lungă durată, respectiv discuții la clasă,  prezentarea unor informaţii cu privire la menţinerea sănătăţii orale, precum şi jocuri adaptate vârstei, toate sub sloganul “Fii inteligent! Păstrează-ţi zâmbetul sănătos întreaga viaţă!”,  a subliniat medicul sucevean Cătălina Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că la nivel judeţean campania include şi afişarea de postere şi distribuirea de pliante cu informaţii utile pentru prevenirea apariţiei afecţiunile orale.

Referindu-se la structura reţelei şcolare de medicină dentară din judeţul Suceava, medicul Cătălina Zorescu a precizat că, în prezent, funcţionează 12 astfel de cabinete, din care opt sunt în municipiul Suceava şi câte un cabinet şcolar de medicină dentară în Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei  și Rădăuți, iar în aceste cabinete îşi desfăşoară activitatea 16 medici dentişti şi cinci asistenţi medicali, populaţia şcolară deservită fiind de 26 227 de elevi şi de 2303 preşcolari.

Ea a arătat că Ministerul Sănătății asigură finanțarea pentru achiziția de materiale și medicamente pentru cabinetele școlare de medicină dentară, dar nu și pentru dotarea lor cu aparatură medicală necesară subliniind că multe dintre aceste cabinete au în prezent scaune stomatologice şi aparatură de sterilizare vechi, care ar trebui înlocuite.

Potrivit specialiştilor, igiena orală corectă, evitarea factorilor de risc şi vizitele regulate la medicul dentist reprezintă cheia pentru a avea dinţi şi gingii sănătoase, respectiv un organism sănătos, până la o vârstă înaintată.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de