Protest al studenților din România după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, vrea să închidă Universitatea fondată de Soros, fiind afectați și 73 de studenți români


Intră acum și în grupul de

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă susținerea și sprijinul față de comunitatea academică a Central European University (CEU/KEE) din Budapesta, în contextul în care concepte fundamentale ale educației, precum autonomia universitară și libertatea academică, sunt într-un real pericol, într-o țară vecină României, cu scopul de a cenzura opiniile reprezentanților unei anumite părți a societății maghiare, se arată într-un comunicat al ANOSR.

Sursa citată arată că o propunere de modificare a Legii Educației Naționale din Ungaria vizează, în mod explicit, intrarea în ilegalitate a CEU, dat fiind faptul că „sunt impuse condiții de funcționare absurde și imposibil de îndeplinit de către această universitate, ținând cont de costurile financiare și eforturile logistice pe care le implică”, iar această inițiativă legislativă va descuraja, cel mai probabil, orice altă universitate cu o dimensiune internațională să își deschidă porțile în Ungaria.

„ANOSR consideră că libertatea academică este condiție sine qua non pentru funcționarea unei instituții de învățământ superior. Faptul că, prin poziționările publice și prin studiile realizate de mai mulți membri ai comunității academice a CEU, au fost evidențiate anumite derapaje sau situații neplăcute pentru administrația statului maghiar nu ar trebui să conducă la o reprimare brutală a respectivelor voci.

Autonomia universitară, inclusiv în ceea ce privește managementul resurselor patrimoniale și financiare, este un principiu fundamental pentru orice sistem educațional sănătos și dezvoltat. Măsurile ce se anunță a fi impuse CEU simplifică acest concept în sistemul de învățământ maghiar la o noțiune lipsită de conținut”, se arată în comunicat.

De asemenea, ANOSR își exprimă susținerea și sprijinul pentru studenții și cadrele didactice române ce studiază și lucrează în cadrul Central European University, precum și în institutele de cercetare subordonate acesteia.

„De-a lungul anilor, românii care au absolvit sau au lucrat în cadrul CEU, și-au adus o contribuție importantă în generarea unei societăți deschise și democratice în România, participând în acest mod la consolidarea și dezvoltarea societății civile românești. În prezent, 73 de tineri români studiază la CEU, aceștia fiind în pericol de a nu-și putea finaliza studiile dacă inițiativa legislativă menționată mai sus va fi adoptată de Parlamentul maghiar”, se menționează în document.

Prin acest comunicat ANOSR condamnă ferm inițiativa legislativului maghiar ce vizează, în mod evident, închiderea CEU, întrucât, pentru studenții români, autonomia universitară și libertatea academică sunt concepte cheie, concepte în lipsa cărora nu putem discuta de un sistem universitar autentic.

„Ne exprimăm îngrijorarea că astfel de măsuri sunt pe cale de a fi luate într-un stat vecin, membru al Uniunii Europene, printr-o procedură parlamentară extraordinară ce nu permite o dezbatere reală, într-o perioadă în care vocile care susțin curente extremiste, izvorâte din naționalism, sunt tot mai multe, în detrimentul celor care promovează cooperarea și solidaritatea internațională”, subliniază ANOSR.

De asemenea, ANOSR solicită Guvernului și Parlamentului României să își reafirme susținerea față de principiile fundamentale de funcționare a sistemului de învățământ superior, precum libertatea academică, autonomia universitară și garantarea statutului studentului de partener cu drepturi depline în procesele decizionale și să garanteze respectarea acestora, iar comunității universitare din România ANOSR cere să reacționeze ferm ori de câte ori apar în spațiul public declarații sau inițiative care ar putea periclita respectarea acestor principii, atât în România cât și în alte state.

Mii de cetățeni unguri și străini, profesori, studenți și locuitori ai Budapestei au ieșit în stradă, duminică, pentru a cere Guvernului să retraga un proiect de lege care ar putea obliga Universitatea Central Europeana (CEU) să-și inchidă porțile.

Manifestanții, care au mers de la sediul Universității Corvinus, din Budapesta până la sediul CEU, fondată de miliardarul George Soros în 1991, apoi la Parlament, au avertizat că proiectul de lege este un atac la adresa libertății de educație.

Parlamentul Ungariei urmează să discute proiectul de lege săptămâna viitoare.(N.B.)


Intră acum și în grupul de