IPJ Suceava: Joint Investigation Team pentru soluționarea problemei infracționalității în comuna Șcheia unde sunt peste șapte sute de dosare penale deschise


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava apreciază că măsurile suplimentare adoptate în comuna Șcheia au avut efect și că numărul infracțiunilor a scăzut, anunțând înființarea unei Joint Investigation Team care să ancheteze infracțiunile din comună.

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Suceava a solicitat precizări din partea Poliției Județene Suceava privind nemulțumirile unor locuitori ai comunei Șcheia nemulțumiți de actele de tulburare a ordinii și liniștii publice comise de un grup de persoane de etnie rromă din localitate.

Poliția Suceava arată în răspuns că a fost constituit un grup de lucru al cărui obiectiv principal îl reprezintă creșterea calităţii serviciului de ordine și siguranţă publică în beneficiul cetăţeanului, respectiv eficientizarea activităţii de combatere a infracţiunilor contra persoanei și patrimoniului de pe rază comunei Șcheia.

Astfel, s-a suplimentat dispozitivul de ordine și siguranţă publică existent la nivelul comunei Șcheia, concomitent cu realizarea activităţilor circumscrise acestora cum ar fi realizarea unor campanii de prevenire, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, identificarea și prinderea persoanelor suspecte de comiterea de infracțiuni, realizarea de activități investigativ-operative.

Acest dispozitiv acționează zilnic pe trei schimburi, cu câte trei patrule mixte polițiști-jandarmi, includerea în dispozitivul existent, pe intervalul orar 14-22, a unei patrule din cadrul Secţiei 9 de Poliţie Rurală Moara, includerea în dispozitivul existent de lucrători de poliţie din cadrul altor structuri de poliţie subordonate, dar și acțiuni punctuale.

Poliția Județeană Suceava anunță și constituirea unui Joint Investigation Team (JIT) format din Poliţia Municipiului Suceava  și Poliţia comunală Șcheia, format inițial din trei polițiști și suplimentat cu încă doi, pentru o perioadă de până la 60 zile, formată din specialiști din cadrul structurilor subordonate în scopul identificării și documentării activităţii infracţionale a persoanele suspecte de comiterea de infracţiuni.

„În ceea ce privește situaţia operativă din punct de vedere penal înregistrată la nivelul Poliţiei Comunale Șcheia, se impune a se preciza faptul că, la începutul anului 2017, existau în lucru 719 dosare penale, din care 429 dosare cu autori cunoscuți și 290 cu autori necunoscuţi. De la începutul anului în curs, au fost înregistrate un număr de 33 dosare cu autori cunoscuţi și 40 dosare cu autori necunoscuţi, din care, până la acest moment, au fost soluţionate 37 cauze penale (27 cu autori cunoscuţi, respectiv 10 cu autori neidentificaţi)”, se arată în răspunsul IPJ Suceava.

Totodată, IPJ Suceava arată că în ultima perioadă au fost realizate nouă percheziţii domiciliare, iar organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare au dispus măsura reţinerii faţă de doi suspecţi, în timp ce instanţa de judecată a dispus măsura arestării preventive față de un inculpat.

„Dintre persoanele suspecte de săvârșirea infracţiunilor consumate pe teritoriul de responsabilitate al Poliţiei Comunale Șcheia se impune a se menţiona faptul că, nouă sunt minori cu vârste între 14-16 ani, șapte minori cu vârste între 16-18 ani și 22 sunt majori”, arată Poliția Județeană Suceava.

Eficiența noilor măsuri stabilite de I.P.J. Suceava și-au dovedit eficiența, astfel că, în perioada 13.03.-19.03.2017, au fost înregistrate doar trei fapte de natură penală, respectiv un furt din auto, în data de 17.03.3017, între orele 09.00-16.00, pe fondul neglijenţei victimei, care a lăsat bunuri de valoare în interiorul mașinii, parcate într-o zona izolată și împădurită, o agresiune între doi minori din localitate, fără urmări grave și o înșelaciune asupra unui localnic privind achiziţia de bunuri de la o firmă ce nu a fost onorată, mai arată Poliția Județeană Suceava.(N.B.)


Intră acum și în grupul de