Pedeapsă mai aspră în apel pentru un administrator de firmă judecat pentru tăieri ilegale de arbori din Ocolul Silvic Experimental Tomnatic. Acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Administratorul firmei Riga Cat Moldoviţa, Rătundu Andrei – Cătălin, a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Suceava la trei ani de închisoare cu suspendare după ce, inițial,  Judecătoria Câmpulung Moldovenesc l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

În acest caz au fost trimiși în judecată șeful de district I Demăcuşa din cadrul Ocolului Silvic Experimental Tomnatic Câmpulung Moldovenesc, Cojocia Ioan Cristian care a fost achitat, în mai 2016,  de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc și administratorul firmei Riga Cat Moldoviţa, Rătundu Andrei – Cătălin, care a fost condamnat în mai 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare și plata de dauna materiale.

În urma apelului formulat, Curtea de Apel Suceava a desființat în parte decizia Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc și l-a condamnat pe Rătundu Andrei Cătălin pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier la trei ani de închisoare cu suspendare și impune un termen de încercare de opt ani.

Totodată, Rătundu este obligat să plătească Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti, suma de 67.648,9 lei cu titlu de despăgubiri civile (suma de 57.424,2 lei reprezentând prejudiciul din partida 789 şi suma de 10.224,7 lei reprezentând prejudiciul din partida 703)

 

Cojocia Ioan Cristian a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de fals intelectual și două fapte de abuz în serviciu, iar Rătundu Andrei – Cătălin pentru două infracţiuni de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, precum și pentru două fapte de furt de arbori.

În rechizitoriul procurorilor se arată că Ioan Cristian Cojocia a subevaluat masă lemnoasă de 1.243 metri cubi, din partida Demăcuşa, cu o valoare de aproximativ 206. 128,30 lei, în perioada 8-10 septembrie 2009, cu ocazia marcării şi inventarierii arborilor. Tot în aceeași perioadă, el ar fi  întocmit în fals carnetul de marcare-inventariere înregistrat la Ocolul Silvic Experimental Tomnatic Câmpulung Moldovenesc, faptă în urma căreia a fost subevaluată masa lemnoasă amintită. De asemenea, șeful de district a mai subevaluat la data de 30 august 2008, cu ocazia marcării şi inventarierii arborilor, masa lemnoasă de 47 metri cubi, în valoare de aproximativ 8596,30 lei și a întocmit în fals carnetul de marcare-inventariere. Acesta a fost achitat pentru faptele pentru care a fost acuzat.

 

În ceea ce îl privește pe Rătundu Andrei – Cătălin, acesta a tăiat și a sustras fără drept, din partida Demăcuşa, în perioada iulie 2011 – noiembrie 2011, arbori în volum total de 377,43 metri cubi cu valoarea de 92.194,36 lei, sumă ce depăşeşte de 1004,7 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la momentul comiterii faptei.

 

Totodată, în aceeași perioadă a mai tăiat fără drept și a sustras arbori în volum total de 61,385 metri cubi, cu valoarea de 8109,78 lei, sumă ce depăşeşte de 109,59 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la momentul comiterii faptei, mai arătau procurorii în actul de sesizare a instanței.(N.B.)