Acțiune de reîmpădurire a unui teren forestier din Șaru Dornei, prin colaboarea Holzindustrie Schweighofer cu Parcul Național Călimani și Vatra Dornei Tineret

Educarea adulților prin copii și continuitatea pădurilor, au fost principii ce au fost puse în practică prin dialogul și cooperarea inițiate de Parcul Național Călimani și Holzindustrie Schweighofer care au acționat împreună pentru reîmpădurirea unei suprafețe de teren forestier în Șaru Dornei.

Colectivul Holzindustrie Schweighofer a participat activ la acțiunile de împădurire organizate în perioada primăverii. Astfel, la începutul lunii inginerii silvici de la fabrica din Rădăuți au fost alături de specialiștii de la Parcul Național Călimani precum și de cei de la Ocolul Silvic Vatra Dornei la o lăudabilă acțiune de reîmpădurire.

„Prin această activitate compania dă dovadă, încă o dată, că depune eforturi pentru protejarea și dezvoltarea habitatelor naturale, că este aproape de cei care gestionează ariile protejate, fiind pe deplinin conștienți de importanța conservării biodiversității. Mai mult decât atât, Holzindustrie Schweighofer este singura companie din România care și-a asumat voluntar angajamentul de a nu achiziționa lemn exploatat în parcurile naționale, deși acest lucru este legal” – a declarat ing. Vasile Varvaroi, manager de achiziții în cadrul Holzindustrie Schweighofer.

Potrivit unui comunicat al companiei, directorul Parcului Național Călimani, Basarab Bârlădeanu, a declarat că se sărbătorește luna pădurii împreună cu factorii interesați în administrarea Parcului Național Călimani, respectiv Ocolul Silvic Vatra Dornei, Holzindustrie Schweighofer, ISU, IPJ și Vatra Dornei Tineret.

Pe lângă acest eveniment, reprezentanții companiei au luat parte recent și la alte acțiuni de împădurire desfășurate în județele Bacău, Alba și Covasna, județele în care compania este reprezentată prin celelalte fabrici de prelucrare a lemnului, dar și în județul Harghita.

Compania Holzindustrie Schweighofer se bazează pe un model de afaceri sustenabil și durabil, de aceea, implicarea acesteia în promovarea gestionării durabile a pădurilor din România este un lucru firesc și normal, se arată în comunicat.

„Prin această acțiune se dorește educarea adulților prin copii. Prin tineri care vor sădi în sufletul familiilor lor tot ceea ce înseamnă liniștea și frumusețea pădurii”, a declarat Bârlădeanu făcând referire la  voluntarii Asociației Vatra Dornei Tineret care s-au implicat activ în plantarea viitoarei păduri.

Vasile Varvaroi a declarat la rândul său că este bucuros că a avut privilegiul de a scrie împreună cu acești minunați adolescenți viitorul pădurii din bazinul Dornelor.

„Zilnic îmi revin în minte chipurile lor zâmbitoare și satisfacția faptului că au dus la îndeplinire un lucru măreț – continuitatea pădurii. Și mai mare mi-a fost emoția la finalul acțiunii, când voluntarii asociației VDT ne-au încântat cu imnul lor: ‹‹De trei ani cu voinicie, ajută cu hărnicie, că sunt buni și sufletiști, sunt ai voștri VDT-iști››” , a spus Varvaroi.

De asemenea, recent, oficialii companiei au anunțat că vor lua măsuri pentru a proteja pădurile virgine și cvasi-virgine din România. În acest sens, cele 14.666 ha de pădure deținute  în România de grupul Schweighofer vor fi re-evaluate cu ajutorul unor unor experți de renume. Astfel se vor identifica toate zonele de patrimoniu natural și vor fi puse sub protecție integrală.

Activitatea este în ton cu planul de acțiune implementat de Holzindustrie Schweighofer pentru un management forestier sustenabil în România, se mai arată în comunicat.