Sociologul Adrian Botezatu: Municipiul Fălticeni și comuna Baia pot constitui pilonii dezvoltării întregii zone. Primul pas este crearea unei zone de tip metropolitan


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a apreciat în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că întreagă zonă din jurul municipiului Fălticeni se poate dezvolta printr-un proiect care să includă ca piloni importanți municipiul Fălticeni și comuna Baia.

Intervenind telefonic în emsiunea în care era prezent primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, sociologul Adrian Botezatu a explicat care ar fi, după opinia sa, zona de dezvoltare a acestui municipiu.

 „Următorul pas al municipiului Fălticeni este crearea unei zone de tip metropolitan, cu comunele din jur, în sensul de dezvoltare comună a zonei. Eu văd viitorul orașului Fălticeni și al comunei Baia ca un tot comun, este zona naturală de expandare naturală economică și rezidențială și de promovare turistică în comun. E vorba de tradiția culturală de secol XIX a municipiului Fălticeni și tradiția medievală a comunei Baia. Eu cred că pe acești doi piloni se poate construi o zonă de dezvoltare urbană și industrială pozitivă pentru întreaga zonă a Fălticeniului. În 15-20 de ani, Fălticeni ar trebui să fie un municipiu cu minim 50.000 de locuitori”, a spus Botezatu.

El a mai constatat că primarul Cătălin Coman se luptă singur pentru promovarea zonei.

„De trei mandate Consiliul Județean nu-și face datoria de a promova turistic și ca imagine și zona Fălticeniului. CJ Suceava face o discriminare promovând anumite zone ale județului și pe altele nu”, a spus Botezatu care a menționat că sunt create instituții în subordinea CJ, cum e Muzeul Bucovinei sau Biblioteca Bucovinei care, prin titulatură exclud circa 30 la sută din locuitorii și suprafața județului Suceava.

Primarul municipiului Fălticeni a spus că are în vedere asocierea cu comunele din zona municipiului mai ales că și normele pentru finanțarea europeană obligă la asocieri,  cum ar fi și proiectul pentru șoseaua de centură a Fălticeniului.

„La Baia avem o relație și mai apropiată pentru că primărița este nașa mea de cununie. Avem o apropiere mult mai atentă și mai eficientă. A intuit bine domnul Botezatu”, a spus Coman.

El a adăugat că autoritățile locale sunt obligate să acționeze în comun pentru mai multe proiecte.

Coman a arătat că Municipiul Fălticeni deservește sau va deservi prin rețeaua de apă și canalizare și comunele Baia, Preutești, Rădășeni, Hârtop și Fântâna Mare, iar pentru asta este nevoie de asociere, precizând că astfel „lucrurile se leagă”.

El a mai declarat că indiferent de culoarea politică a primarilor din zonă aceștia colaborează bine.

„Nu sunt numai primari PSD în zonă, dar colaborăm foarte bine cu toți pentru localitățile pe care le reprezentăm”, a spus Coman.

El a mai declarat în emisiune că organizația PSD Suceava, la nivel politic, va trebui să susțină și dorințele și proiectele primarilor de toate culorile politice.


Intră acum și în grupul de