Rulada cu pui în sos gorgonzola și brioşa cu caşcaval şi şuncă, surse ale toxiinfecțiilor de la banchetul de absolvire a liceului la Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

Probele recoltate din două preparate servite la masa festivă a banchetului organizat la pensiunea din Gura Humorului au ieşit necorespunzătoare în urma efectuării analizelor de laborator, iar apa provenită din sursa proprie de alimentare este neconformă din punct de vedere bacteriologic, inspectorii sanitari sancţionând unitatea respectivă cu amendă de 4000 de lei.

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că echipa de inspectori care s-a deplasat la pensiunea din Gura Humorului a recoltat probe de alimente şi apă, precum şi teste de sanitaţie, iar în urma efectuării analizelor de laborator s-a constatat că apa provenită din sursa proprie a pensiunii este necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic.

Sădean a spus că unitatea are ca alternativă şi reţeaua de alimentare cu apă a oraşului Gura Humorului, iar DSP Suceava a dispus sistarea alimentării cu apă din sursa proprie, urmând ca după dezinfecţia şi recontrolul microbiologic al apei să se decidă dacă pensiunea va mai putea funcţiona şi cu sursa proprie sau va utiliza apa doar de la reţeaua oraşului.

 “În ceea ce priveşte probele de alimente recoltate de la restaurantul unităţii, au ieşit necorespunzătoare, respectiv cele prelevate de la rulada cu pui în sos gorgonzola, în care s-a depistat prezenţa unui stafilococ patogen şi a bacteriei Escherichia coli, precum şi de la brioşa cu caşcaval şi şuncă servite la aperitiv, la care s-a depistat prezenţa stafilococului”, a explicat Sădean.

El a precizat că în urma finalizării analizelor de laborator efectuate la DSP Suceava pensiunea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în sumă de 4000 de lei, urmând să fie efectuat recontrolul calităţii apei din sursa proprie a unităţii după procedura de dezinfecţie a apei.

Medicul sucevean a arătat că testele de sanitaţie au ieşit corespunzătoare, iar personalul restaurantului, format din 12 persoane, va aduce începând de marţi, timp de trei zile consecutiv, probe de scaun în vederea efectuării examenului coprobacteriologic.

El a spus că blocul alimentar al pensiunii a fost închis timp de trei zile în cursul săptămânii trecute, pentru dezinfecţie generală.

La rândul său, directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu a spus că din punct de vedere epidemiologic, sursa îmbolnăvirilor a fost reprezentată cele două alimente care au fost contaminate fie la origine, fie în timpul procesului de preparare.

“Tocmai de aceea facem investigaţii şi în rândul personalului acestei unităţi. Din fericire, starea pacienţilor s-a ameliorat imediat, nu au fost probleme. Menţionez că această unitate a colaborat foarte bine cu noi, în sensul că au respectat toate recomandările noastre, au făcut dezinfecţie, curăţenie. Sperăm ca pe viitor să nu mai înregistrăm asemenea situaţii”, a precizat Zorescu.

Ea a menţionat că în probele de apă au fost depistate bacterii coliforme, încărcătura microbiană fiind peste limitele admise, adăugând că unitatea respectivă, situată la înălţime, îşi completa necesarul de apă cu apa provenită din sursa proprie atunci când reţeaua oraşului era suprasolicită şi nu se putea asigura un debit suficient.

Zorescu a arătat la Spitalul orăşenesc Gura Humorului s-au prezentat 40 de persoane, elevi şi profesori, cu forme uşoare şi medii de toxiinfecţie alimentară.

“Într-adevăr, din declaraţiile diriginţilor, ar fi vorba de 80 de elevi şi 16 profesori ca persoane afectate. Probabil, ceilalţi au prezentat forme uşoare ale bolii şi nu au necesitat un consult medical”, a mai spus medicul epidemiolog sucevean.

Reamintim că în cursul serii de vineri, 26 mai, 340 de elevi şi profesori ai Colegiului “Alexandru cel Bun” Gura Humorului au participat la masa festivă organizată la o pensiune din localitate, prilejuită de absolvirea cursurilor liceale, iar 40 dintre participanţi s-au prezentat în cursul zilei de duminică şi luni la camera de gardă a Spitalului Gura Humorului cu simptome de toxiinfecţie alimentară, însă nici un pacient nu a rămas internat în spital, aceştia având forme uşoare şi medii ale bolii.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de