Sfaturi ale polițiștilor pentru ca liceenii suceveni să aibă o adolescență frumoasă, în siguranță: Atenție când vă alegeți prietenii, învățați să spuneți ”Nu”, dacă vă simțiți în pericol, cereți sprijinul apropiaților


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni acordă o atenție deosebită adolescenților, întrucât modificările care apar în comportamentul lor îi pot face vulnerabili în fața celor care comit fapte antisociale sau îi pot determina să comită acte de delincvență.

 Într-un comunicat de presă se arată că adolescenţa este vârsta experienţelor hotărâtoare, trăite de tineri pentru prima oară în viaţă, iar adolescentul are o imaginaţie bogată, „visează cu ochii deschişi“, crescându-i totodată puterea de judecată și că, în această perioadă, tânărul dezvoltă interese şi abilităţi deosebite, fără însă a avea tenacitatea şi capacitatea de a finaliza inițiativele.

 

Tinerii sunt sensibili, se pot simţi lezaţi când se manifestă atitudini ostile faţă de ei şi sunt dispuşi să participe la orice acţiune care le-ar permite să-şi etaleze calitățile.

De altfel, în perioada precedentă – 25 – 31 mai 2017 poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au desfăşurat activităţi de informare şi repsonsabilizare a tinerilor din liceele de pe raza judeţului Suceava. La activităţi au participat peste 1000 de liceeni şi 100 de cadre didactice. Au fost promovate recomandări preventive şi au fost purtate discuţii privind repere legislative şi răspunderea penală a tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.

 

Pentru a fi feriți de probleme, polițiștii le recomandă tinerilor:

 

– fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii – evitaţi compania persoanelor violente, delincvente şi conflictuale.

 

– analizaţi riscurile la care vă expuneţi, înainte de a da curs îndemnurilor unor persoane care nu vă vor întotdeauna binele.

 

– învăţaţi să spuneţi „nu” atunci când consideraţi că este cazul – trebuie să aveţi tăria să vă susţineţi părerile.

 

– respingeţi propunerile de a participa la anumite „distracţii”: consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violenţe verbale şi fizice.

 

– nu încercaţi să rezolvaţi un conflict prin violenţă – apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.

 

– pe rețelele de socializare, împrieteniți-vă doar cu persoane pe care le cunoașteți, iar dacă vă simțiți în pericol, cereți sprijinul apropiaților.

 

La nivelul IPJ Suceava au fost dispuse măsuri sporite pentru desfăşurarea în siguranţă a examenului de bacalaureat, un număr suplimentar de poliţişti acţionând în zona unităţilor de învăţământ în care se organizează examinări. De asemenea, măsurile vizează şi celelalte unităţi de învăţământ în perspectiva încheierii anului şcolar dar şi zonele şi locaţiile în care se organizează banchete şi petreceri de sfârşit de an, arată sursa citată.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de