Acasă Social Tehnici de anestezie locoregională echoghidată, prezentate în cadrul unui curs ce se...

Tehnici de anestezie locoregională echoghidată, prezentate în cadrul unui curs ce se desfăşoară la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava


Intră acum și în grupul de

Medici din specialitatea anestezie terapie intensivă din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Neamţ şi Vaslui participă, vineri şi sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, la un curs de anestezie locoregională echoghidată, organizat de Asociaţia Române de Anestezie Regională şi de Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă.

Unul dintre lectorii acestui curs, medicul Radu Tăbăcaru, preşedinte al Asociaţiei Române de Anestezie Pediatrică, a declarat, vineri, la Suceava, că în ultimii 25 de ani “asistăm la o revenire spectaculoasă” a tehnicilor de anestezie regională, realizate cu ajutorul unor echipamente performante, dar şi cu substanţe noi, în cadrul cărora este utilizată echografia pentru localizarea cu precizie a structurilor nervoase .

Tăbăcaru a spus că deşi anestezia locoregională a fost folosită vreme îndelungată, tehnicile de anestezie fiind puse la punct de chirurgi, totuşi, după cel de al doilea Război Mondial, atunci când tehnicile de anestezie generală s-au perfecţionat, anestezia locală “a intrat într-o oarecare uitare”.



El a explicat că anestezia locoregională constă în infiltrarea nervilor cu substanţe anestezice, astfel încât zonele ţintă care trebuie operate, să fie amorţite, iar pacientul să nu simtă durerea în timpul intervenţiei chirurgicale.

“Asistăm în ultimii 20-25 de ani la o revenire spectaculoasă a tehnicilor de anestezie regională, sigur, totul adus la zi, cu substanţe mai noi şi mult mai sigure, cu echipamente medicale performante, ceea ce face ca să fie o tehnică extraordinar de agreată este posibilitatea de a utiliza echografia. Aici tot tehnica şi-a spus cuvântul, pentru că miniaturizarea şi creşterea performanţei a făcut ca să avem disponibile echografe portabile, pe care le putem mişca în Blocul operator, în poziţia în care avem nevoie. Nu mai sunt aparatele greoaie, mari, şi lipsite de performanţă, de altădată”, a subliniat medicul Radu Tăbăcaru adăugând că toate aceste lucruri au făcut ca tehnica de anestezie locoregională “să revină în forţă”, putând fi folosită şi în asociere cu anestezia generală.

El a explicat că utilizarea echografului şi noile aborduri ale nervilor conduc la o creştere a siguranţei şi la un confort sporit al pacienţilor şi, implicit, al medicilor.

Preşedintele Societăţii Române de Anestezie Pediatrică a precizat că astfel de cursuri au mai fost organizate la Constanţa, Iaşi, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti, iar în cadrul acestora este împărtăşită colegilor din ţară experienţa celor care aplică deja tehnicile noi în domeniul anesteziei locoregionale.

Medicul Radu Tăbăcaru a spus că în cadrul cursului de anestezie locoregională echoghidată sunt prezentate noţiuni generale, noţiuni de anatomie şi tehnica efectivă de identificare a structurilor nervoase, de mânuire a echografului şi a acului folosit în injectarea  anestezicului, modalitatea de coordonare a mâinilor şi a privirii legat de structurile anatomice, etc.

De menţionat este că workshop-ul de la Suceava a debutat cu o demonstraţie practică în sala de operaţie realizată de medicul primar anestezist Adela Onuţu, de la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, membru al Societăţii Europene de Anestezie Regională şi Terapia Durerii, membru al Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Durerii, şi de medicul Radu Tăbăcaru, de la Spitalul de Pediatrie “Marie Curie” Bucureşti.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version