Un centru de depistare precoce, prevenire şi intervenţie în cazurile de abuz de alcool, AlcoInfo, va fi funcţional din luna iulie la SJU Suceava


Intră acum și în grupul de

Un centru AlcoInfo destinat depistării precoce şi intervenţiei în cazul persoanelor care au un consum problematic de alcool sau care suferă de afecţiuni asociate consumului de alcool va funcţiona din luna iulie în Spitalul Judeţean de Urgenţă, în urma unei colaborări cu Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomanilor(ALIAT), acesta fiind al şaselea centru ce va fi deschis în ţară.

Managerul Clinicilor de Tratament Ambulatoriu şi Rezidenţial ALIAT din judeţul Suceava, psihoterapeutul Alina Ciupercovici, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la SJU Suceava, că începând din luna iulie va fi deschis la Suceava Centrul AlcoInfo, destinat depistării precoce şi intervenţiei pentru persoanele consumatoare de alcool,   în cadrul programului naţional Alcohelp, derulat de cinci-şase ani de ALIAT, activitatea acestui centru urmând să se desfăşoare în strânsă colaborare cu medicii şi personalul medical al SJU Suceava.

Ciupercovici a spus că centrul va fi axat pe informare şi prevenire, iar serviciile gratuite, complementare intervenţiilor din spital, vor fi acordate de psihologul centrului după un program ce ar urma să fie stabilit de comun acord cu conducerea SJU Suceava şi cu medicii şefi ai secţiilor.

Ea a subliniat că astfel de centre funcţionează  la Spitalul Sf. Pantelimon şi la Spitalul Fundeni din Bucureşti, la Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc, unul la Târgovişte şi altul la Braşov.

“Din experienţa noastră am văzut, statistic vorbind, că persoanele care primesc informaţii şi cărora li se face această detecţie precoce legată de consumul de alcool au şanse cu 80 la sută mai mari de a apela la un serviciu sepcializat de tratament al dependenţilor. Rolul nostru este, în primul rând, să ajutăm personalul medical să identifice astfel de probleme, să colaborăm cu pacienţii care au astfel de probleme şi cu familiile lor şi să le recomandăm servicii specializate de intervenţie şi tratament dacă este cazul. Cam asta ne dorim să facem cu bunăvoinţa şi cu colaborarea SJU Suceava”, a precizat Ciupercovici.

Psihoterapeutul Alina Ciupercovici a arătat că în judeţul Suceava funcţionează două clinici de tratament al dependenţilor, una de tratament ambulatoriu şi alta de tip rezidenţial, ce utilizează o metodă inovativă de tratament.

“Ne-am gândit că sunt foarte mulţi oameni care nu-şi permit să plătească astfel de servicii şi, totuşi, au nevoie de lucrul acesta şi atunci iniţiativa noastră vine ca şi sprijin în comunitate”, a spus Ciupercovici adăugând că de serviciile de consiliere oferite de centrul AlcoInfo vor beneficia persoanele care au probleme cu consumul de alcool, dar şi familiile acestora.

Ea a menţionat că persoanele care se adresează centrului îşi vor putea autoevalua consumul de alcool prin efectuarea unui test audit, care este un test screening al consumului de alcool, folosit de peste 10 ani de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de