Aproape 150 de cazuri de boală diareică acută raportate în judeţul Suceava în ultima săptămână de supraveghere. Cele mai multe cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 0-4 ani


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, joi, că supravegherea cazurilor de boală diareică acută(BDA) a început în data de 1 iunie 2017 şi va fi derulată pe tot parcursul verii, săptămâna trecută fiind raportate în judeţul Suceava 146 de astfel de cazuri.

Zorescu a spus că la cabinetele medicilor de familie din judeţul Suceava s-au raportat 146 de cazuri de boală diareică acută, din care în 11 cazuri etiologia a fost precizată în urma analizelor de laborator, fiind stabilit agentul etiologic, respectiv Salmonella în cazuri izolate, precum şi diverse patotipuri de E-coli sau Campylobacter în alte cazuri.

Ea a precizat că deşi numărul cazurilor de BDA înregistrate în judeţul Suceava se încadrează în media valorilor raportate în ultimii ani, totuşi, supravegherea epidemiologică a acestor cazuri este utilă, întrucât o eventuală creştere bruscă a numărului de îmbolnăviri atenţionează autorităţile sanitare despre apariţia unei situaţii epidemiologice deosebite, iar astfel pot fi adoptate din timp măsurile necesare.

Medicul epidemiolog sucevean a arătat că din totalul cazurilor raportate, cele mai multe s-au înregistrat la grupa de vârstă 0-4 ani.

“Ţinând cont că cea mai afectată este grupa de vârstă 0-4 ani, recomandăm mamelor să acorde o atenţie deosebită modului de alimentaţie a copiilor în sezonul cald, să păstreze alimentele în condiţii corespunzătoare, să procure alimentele din surse sigure, să spele cu atenţie fructele şi legumele înainte de a le oferi copiilor, să realizeze o igienă corespunzătoare mâinilor copiilor”, a explicat Zorescu.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de