Patru persoane din Neagra Șarului infectate cu Salmonella, după ce au consumat ouă cu maioneză


Intră acum și în grupul de

Patru persoane au ajuns, săptămâna trecută, la Spitalul din Vatra Dornei, cu simptome de toxiinfecție alimentară, după ce a consumat ouă cu maioneză, preparate în casă.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a precizat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că patru persoane, doi adulți și doi copii, au fost internate săptămâna trecută, joi, la Spitalul din Vatra Dornei, după ce s-au contaminat cu Salmonella.

Zorescu a spus că cei patru membri ai unei familii din Neagra Șarului au consumat ouă cu maioneză, preparate în casă, cazul de îmbolnăvire cu Salmonella fiind unul izolat.

De asemenea, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu a mai arătat că ouăle au fost achiziționate de la un magazin alimentar din Neagra Șarului, inspectorii DSP efectuând o anchetă la faţa locului pentru a afla exact sursa de contaminare.

Zorescu a atras atenția că în acest sezon, cu temperaturi crescute, trebuie acordată o atenție deosebită surselor de procurare a alimentelor.

„Recomandăm ca acestea să fie din unități alimentare autorizate și păstrate în condiții corespunzătoare, la rece, atât înainte de preparare, cât și după preparare. Recomandabil ca alimentele gătite să nu fie consumate după 24 – 48 de ore, chiar dacă sunt păstrate la frigider, existând risc mare de contaminare a acestora.

De asemenea, mare atenție la consumul unor alimente cu risc: frișcă, maioneză preparată din ouă în stare crudă. Recomandăm o hrană mai frugală, cu legume, fructe, dar și acestea să fie bine spălate. Nu numai alimentele pot vehicula agenți patogeni, ci și mâna, fie a bucătăresei sau a celui care mănâncă, de aceea spălatul frecvent pe mâini cu apă caldă și săpun, un timp suficient, evită mare parte din aceste neplăceri”, a menționat medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

(Mihaela Tcaciuc)

 

 


Intră acum și în grupul de