Tăierile ilegale de arbori, precum şi infracţiunile în domeniul silvic, în scădere în prima jumătate a anului faţă de perioada similară din 2016


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Găşpărel, a declarat, joi, că tăierile ilegale de arbori, numărul faptelor contravenţionale, precum şi infracţiunile în domeniul silvic sunt în scădere în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Găşpărel a spus într-o conferinţă de presă la nivelul Gărzii Forestiere Suceava, care are în raza de competenţă judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Bacău şi Neamţ, s-au înregistrat în primul semestru al acestui an 1556 de controale de regim silvic şi materiale lemnoase şi 4944 de verificări pentru avize şi aprobări, fiind formulate 59 de sesizări penale.

El a mai spus că în urma controalelor au fost constatate 501 contravenţii faţă de 819 înregistrate în primul semestru din 2016, iar valoarea totală a amenzilor contravenţionale aplicate a fost de 1,59 de milioane de lei comparativ cu prima jumătate a anului 2016 când valoarea amenzilor a fost de aproximativ 1,76 milioane de lei  în timp ce valoarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni a fost de peste 800 000 de lei faţă de 827 351 de lei în 2016.

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava a precizat că volumul arborilor tăiaţi ilegal a fost de 4050 mc, în scădere faţă de semestrul I al anului 2017, când a fost de 19 885 mc.

Găşpărel a subliniat că în primul semestru al acestui an s-au efectuat pe raza judeţului Suceava 661 de controale regim silvic şi materiale lemnoase, respectiv inspecţii de fond şi parţiale în fond forestier şi în vegetaţia de pe terenuri din afara fondului forestier, controale la exploatare în partizi autorizate, controale de circulaţie materiale lemnoase pe drumuri publice şi forestiere, controale la instalaţii de debitat materiale lemnoase, depozite de materiale lemnoase, precum şi verificări erori cod Wood Tracking şi verificări privind condiţiile de atestare pentru lucrări de exploatare forestieră.

El a spus că în cadrul inspecţiilor de fond sau parţiale s-a constat că volumul arborilor tăiaţi fără drept a fost de 1011 mc, faţă de 1341 mc în semestrul I din 2016 şi în 19 cazuri au fost sesizate parchetele competente pentru prejudicii în volum de 850 mc, cu o valoare de 185 733 de lei, faţă de semestrul I din 2016 când s-au formulat 27 de sesizări penale pentru prejudicii în valoare totală de 216 342 de lei.

Găşpărel a menţionat că în aceeaşi perioadă s-au efectuat peste 1500 de verificări pentru avize şi aprobări faţă de semestrul I al anului 2016 când au fost 651 de astfel de verificări.

El a arătat că prin inspecții de fond s-au preluat, în vederea întocmirii de contracte de prestări servicii silvice – pază, suprafețe proprietate privată persoane fizice însumând 30 de hectare şi s-a realizat transferul administrării între ocoale pentru aproximativ 600 de hectare.

“Pe o analiză comparativă efectuată, raportându-ne la semestrul I al anului trecut, s-a constat că numărul controalelor pe linia regimului silvic a crescut foarte puţin, în schimb s-au intensificat foarte mult verificările pe linia aprobării avizelor pentru biomasă sau derogări de la prevederile amenajamentelor”, a explicat Găşpărel.

El a subliniat că numărul sesizărilor penale a scăzut cu 30 la sută în primul semestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut.

“Pentru prima dată am formulat o sesizare penală în cazul pădurii care aparţine comunei Straja pentru distrugerea pădurii. Faptul că s-a tergiversat o perioadă foarte lungă de timp punerea în valoare şi evacuarea materialului lemnos infestat cu ipide a generat propagarea acestei infestări la scară mai mare şi atunci am considerat că toată această tergiversare care a avut ca efect degradarea pădurii intră sub incindenţa Codului Silvic şi poate fi considerată infracţiune”, a spus Găşpărel.

Găşpărel a menţionat că pădurea respectivă, ce însumează aproximativ 300 de hectare, se află în proprietatea Primăriei Straja şi este administrată de Ocolul Silvic Falcău, iar în cursul toamnei 2016 au fost depistaţi în pădure mai mulţi arbori infestaţi cu insecte din familia ipidelor, ce provoacă uscarea acestora.

El a explicat că menţinerea în fond forestier a masei lemnoase infestate conduce la extinderea fenomenului de infestare.

“În continuare, sunt foarte multe produse accidentale acolo, adică foarte mulţi arbori infestaţi”, a spus Găşpărel adăugând că, potrivit legislaţiei, produsele accidentale se recoltează integral, iar ca măsură de protecţie lemnul infestat trebuie cât mai repede doborât şi cojit.

El a spus că sesizarea penală este in REM, împotriva tuturor persoanelor care se fac vinovate de tergiversare şi implicit de distrugerea pădurii, întrucât Garda Forestieră Suceava “nu are în competenţă anchetarea unui ocol silvic sau a unei persoane, pentru că probleme au fost şi la nivelul Consiliului Local şi al operatorului economic care lucrează acolo”.

“Ocolul Silvic care administrează suprafaţa de pădure respectivă a pus în valoare, dar mai mult nu poate să facă”, a mai spus Găşpărel.

(Liliana Bujdei)

 

 

 


Intră acum și în grupul de