Flutur: UE finanțează proiectul Reconect Diaspora, fiind acordați până la 40.000 de euro pentru ca cei din diaspora să înființeze afaceri în regiunea nord-est


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est, a declarat, joi, după ședința structurii regionale, că în continuare se așteaptă deblocarea măsurilor pentru finanțare cu fonduri UE a proiectelor privind înființarea de clustere, dar a menționat că au fost aprobate două proiecte pentru cei din diaspora.

Flutur a spus că în cadrul ședinței de joi de la Piatra Neamț a cerut deblocarea de urgență a măsurilor pentru clustere mai ales că Suceava așteaptă să fie deschise finanțările pentru aceste asocieri.

„Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava așteaptă de asemenea finanțare”, a spus Flutur care a menționat că se discută cu Comisia Europeană crearea unei submăsuri speciale pentru mediul de afaceri și regiunea de NE să fie  beneficiari.

El a anunțat însă că asocierea județelor din regiunea nord-est, Euronest, a primit pe PODRU aprobarea  pentru un proiect pentru diaspora.

Flutur a spus că prin programul Reconect Diaspora, circa 30 de întreprinderi vor putea primi fonduri pentru finanțare, arătând că este vorba de persoane care în ultimul an au lucrat în diaspora și care doresc să se întoarcă acasă și să investească în comunitățile de unde au plecat.

„Este doar un început. Și ADRNE a primit o aprobare pentru un alt proiect pentru diaspora”, a spus Flutur.

El a anunțat că în data de 1 august se vor purta discuții cu cei din diaspora la Suceava, cu cei interesați de astfel de proiecte.

„Grantul de la UE este de 40.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri de cei interesați care în ultimul an au lucrat în diaspora”, a spus Flutur care a subliniat că este foarte important că sunt fonduri și pentru diaspora.

El a mai spus că CJ Suceava împreună cu asociații din diaspora organizează în luna august  a doua ediței e Lunii Diasporei și că au confirmat prezența la întâlnirea de la Palatul Administrativ, reprezentanți ai diasporei din Marea Britanie, Belgia, Italia, Franța, Germania, Grecia, Spania și Canada.

„L-am invitat și pe președintele Camerei de Comerț Româno-Italiene, Eugen Terteleac, care va fi la Suceava”, a spus Flutur care a adăugat că a transmis invitații și Ministerului Românilor de Pretutindeni, dar și altor instituții centrale pentru a participa la evenimentele din cadrul Lunii Diasporei de la Suceava.


Intră acum și în grupul de