Peste 7300 de doze de vaccin ROR au fost repartizate DSP Suceava, cantitatea asigurând necesarul de vaccin până la sfârşitul anului


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, pentru NewsBucovina că în stocul instituţiei au intrat, recent, 7340 de doze de vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.

Zorescu a spus că această cantitate asigură necesarul de vaccin până la sfârşitul acestui an.

“Recomandăm părinţilor să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei, pentru că este o cale de prevenire a îmbolnăvirilor. Efectele creşterii gradului de acoperire vaccinală se observă deja la nivelul judeţului Suceava, nefiind înregistrate cazuri noi de rujeolă ”, a subliniat Zorescu adăugând că singurele două cazuri de rujeolă din judeţ din acest an au fost diagnosticate la începutul lunii iunie.

Medicul sucevean a precizat că DSP Suceava face o supraveghere activă pe întreg teritoriul judeţului pentru a surprinde apariţia eventualelor cazuri de rujeolă în vederea luării din timp a măsurilor epidemice care se impun.

Ea a mai spus că şi stocul de vaccin hexavalent este suficient, însă lipsesc două tipuri de vaccin, respectiv vaccinul tetraxim, care se administrează copiilor la vârsta de 6 ani pentru imunizarea împotriva difteriei, tenatosului, tusei convulsive şi poliomielitei, precum şi bivaccinul antidifterie şi antitetanos, ce se administrează la vârsta de 14 ani.

“DSP Suceava a solicitat suplimentarea fondurilor pentru buna derulare în judeţul Suceava a programului naţional de imunizări, în condiţiile în care, de la 1 aprilie 2017, plata unei imunizări a crescut la 25 de lei, bugetul alocat iniţial pentru acest program fiind insuficient”, a explicat Zorescu.

Medicul sucevean a precizat că că bugetul iniţial pentru programul naţional de imunizări alocat în 2017 a fost de aproximativ 495 000 de lei, iar solicitarea DSP Suceava de suplimentare a fondurilor este de 700 000 de lei.

Zorescu a menţionat că DSP Suceava a solicitat şi suplimentarea fondurilor pentru alte programe naţionale, precum cel de control al Tuberculozei sau cel de prevenire şi control al infecţiei HIV-SIDA, dar şi pentru programul naţional de transplant organe sau ţesuturi sau pentru componenta de achiziţie de lapte praf din cadrul  Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului, în vederea acordării gratuite de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern.

(Liliana Bujdei)

 

 


Intră acum și în grupul de