Ministerul Apelor și Pădurilor: Cererile pentru asigurarea de lemn de foc pentru populație vor trebui depuse la Primării


Intră acum și în grupul de

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apelor și Pădurilor au organizat, vineri, o videoconferință cu prefecții, reprezentanții Gărzii Forestiere, direcțiilor silvice județene, ocoalelor silvice de regim și administratorii de păduri private, care a avut ca scop dezbaterea procedurii de alocare a lemnului de foc și de lucru pentru populație, conform noii legislații.

Legislația în vigoare de la data de 21 iulie 2017 cuprinde măsuri concrete necesare asigurării lemnului de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm pentru realizarea de construcții și a lemnului pentru încălzirea locuințelor.

Prin organizarea videoconferinței s-a urmărit promovarea procedurii de urmat de către persoanele fizice și de către unităţile de interes local finanţate, integral sau parţial, de la bugetul de stat sau bugetul local, în scopul facilitării accesului la aceste categorii de materiale lemnoase, precizează Ministerul Apelor și Pădurilor într-un comunicat.

Proveniența lemnului este din fondul forestier proprietate publică a statului sau a unităților administrativ terioriale iar beneficiarii sunt populația și unitățile de interes local, finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau bugetul local, care nu desfăşoară activitate economică în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat. Autoritățile locale vor comunica potențialilor beneficiari posibilitatea de cumpărare de lemn de lucru și de lemn pentru încălzirea locuințelor, de la ocolul silvic de stat și/sau de ocolul de regim care administrează fond forestier proprietate publică a unității administrative-teritoriale. Solicitările se vor face în scris, către unitatea administrativ-teritorială, care le centralizează  și transmite necesarul de lemn către ocolul silvic de stat și/sau ocolul silvic de regim  care administrează fond forestier proprietate publică a unității administrative-teritoriale, după caz.

 

În cadrul videoconferinței, secretarul de stat al MAI, Mihai Chirică, a solicitat prefecților din județele deficitare în păduri ca, în conformitate cu prevederile legii 175/2017, să centralizeze solicitările venite din partea unităților administrativ-teritoriale privind necesarul de lemn de foc, urmând ca aceste date să fie puse la dispoziția Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Intrarea în vigoare a actului normativ vine să regleze problema lemnului de foc necesar populației și elimină riscul producerii unei crize similare celei din 2016, se arată într-un comunicat al MAP.


Intră acum și în grupul de