A început Festivalul Internațional „Întâlniri bucovinene”: 1.500 de artiști din Suceava și din străinătate vor evolua la Câmpulung Moldovenesc


Intră acum și în grupul de

Festivalul Internațional „Întâlniri bucovinene” a debutat, vineri, la Câmpulung Moldovenesc, proiectul fiind realizat de Consiliul Județean Suceava împreună cu Primăria Câmpulung Moldovenesc și reunește 1500 de artiști din țară și străinătate.

În acest an la festivaul participă 68 formații din 6 țări, respectiv 55 de formații din România, 7  din Ucraina, două din Republica Moldova, două din Polonia și câte una din Ungaria și Slovacia, țară aflată la prima participare.

Totodată, la festival sunt prezenți 40 meșteri populari din care 36 din România și patru din Ucraina.

 Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” este un eveniment cultural multietnic, unic în Europa și în lume și care contribuie la dezvoltarea legăturilor bazate pe parteneriat între autoritățile locale – gazde ale Festivalului din patru țări europene: Polonia, România, Ungaria și Ucraina.

Festivalul este un prilej de înlesnire a cunoașterii reciproce, a înțelegerii culturii bucovinenilor, a istoriei, a colaborării regionale și internaționale prin păstrarea propriei  identități culturale și naționale. Acesta demonstrează locul important ocupat de cultură în procesul înțelegerii și cunoașterii, respectului, toleranței în conviețuire, bunei vecinătăți a diferitelor grupuri etnice.

În cadrul festivalului se desfășoar și un concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc” care a fost inițiat din dorința de a promova valorile folclorice din județul Suceava.

„Manifestarea are un caracter educativ pentru artiștii amatori şi promovarea folclorului autentic, readucerea în atenția instrumentiștilor, în special tineri, a instrumentelor tradiționale şi reunirea lor sub forma tarafului tradițional, ca formație de acompaniament pentru grupurile folclorice, păstrarea obiceiurilor, a costumului şi a repertoriului bucovinean, urmărește să sensibilizeze opinia publică în vederea identificării valorilor culturale tradiționale specifice fiecărei vetre folclorice, revitalizarea formelor de manifestare culturală colectivă, descoperirea şi promovarea noilor talente din județ şi stimularea activităților cu caracter folcloric din mediul rural şi urban”, a menționat președintele CJ Suceava.

Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului se desfășoară și Târgul meșterilor popular ice reunește 40 de meșteri din județ și din țară precum și din Ucraina, pentru prima dată în acest an.

Președintele CJ Suceava a mai arătat că la acest festival participă 1.100 artiști amatori din județ,           400 artiști amatori străini și  40 meșteri populari, fiind așteptați 30.000 de spectatori pe parcursul celor 3 zile.

”Evenimentele reprezintă a importantă carte de vizită a județului Suceava, contribuind la promovarea Bucovinei, a județului”, a menționat Flutur.


Intră acum și în grupul de