Ludovic Orban după întâlnirea cu membri ai diasporei din Suceava: Își doresc o simplificare a tot ceea ce înseamnă procedură


Intră acum și în grupul de

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, la Suceava, după ce a participat la o întâlnire cu diaspora că i s-au solicitat foarte multe lucruri, dar că, în primul rând, aceștia doresc o simplificare a tot ceea ce înseamnă procedură în țară.

El a spus că reprezentați ai diasporei au cerut, în primul rând o prezență mult mai frecventă și consistentă în comunitățile românești din diaspora, din Italia, Spania sau Grecia.

„Am primit mai multe invitații pe care le voi onora în timp”, a spus Orban.

El a adăugat că aceștia solicită o simplificare a tot ceea ce înseamnă procedură legată de românii care fie vor să se întoarcă în țară, fie au probleme de rezolvat în țară fie vor să inițieze o afacere, fie vor să construiască ceva.

„Practic o atitudine mult mai apropiată în ceea ce înseamnă conducerea PNL cu diaspora și, după ce vom ajunge la guvernare, practic statul român să fie aproape de românii care, nu din voia lor, și-au căutat realizarea și fericirea în alte țări”, a spus liderul liberal.

El a mai spus că în ceea ce privește votul în diaspora, PNL susține introducerea votului electronic, care este cel mai preferat, ori, dacă se rămâne la votul prin corespondență, să dispară preînscrierea, care este o acțiune hiperbirocratică ce nu a crescut numărul de votanți.

„Se pare că actualul partid de guvernământ își dorește ca un număr cât mai mic de români care nu sunt în țară să poată să voteze. Noi ne dorim ca toți românii care muncesc în străinătate, care trăiesc în afara granițelor să fie parte la deciziile pe care le ia națiunea română și să poată să-și exprime fără eforturi sau costuri foarte mari dreptul fundamental la vot”, a spus Orban.

El a mai declarat că PNL solicită și dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora.

Orban a spus că sunt peste trei milioane de români în străinătate, iar norma pe un senator este peste 100.000 de locuitori, iar pentru un deputat de peste 70.000.

El a arătat că dacă s-ar aplica această normă la numărul de cetățeni români care sunt afară și care ar trebui reprezentați, ar fi prea mare numărul de parlamentari ai diasporei.

„Nu putem cere acest număr, dar măcar dublarea numărului actuali de parlamentari pentru diaspora”, a spus Orban.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a participat, luni, la Sucevița, la o întâlnire cu reprezentanți din diaspora.

 


Intră acum și în grupul de