Prefectul de Suceava la exercițiul de simulare privind pesta porcină africană: Problema este cum gestionăm virusul dacă va ajunge la nivelul județului nostru


Intră acum și în grupul de

Prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi a rugat primarii prezenți, luni, la exercițiul de simulare privind  pesta porcină africană să-și evalueze corect posibilitățile și modul de acțiune în cazul apariției bolii în județul Suceava.

“Încercați să vă evaluați în ce privește implicarea dvs. într-o  asemenea situație, să vedeți dacă  aveți personal suficient, utilaje corespunzătoare și tot ce e nevoie. Încercați să vă raportați vizavi de pericolele semnalate,  problema este cum gestionăm virusul dacă va ajunge la nivelul județului nostru”, a declarat prefectul potrivit unui comunicat de presă.

În calitate de președinte al Unității Locale de Decizie –ULD, prefectul Adomnicăi  a întărit rolul primarilor în a sprijini intervenția forțelor de ordine, în cazul în care nu li se va permite accesul într-o gospodărie, primarii fiind cei  cei care trebuie să țină legătura cu reprezentanții Poliției, ai Jandarmeriei,  cu specialiștii DVSVA Suceava și medicii veterinari, precizează sursa citată.

 “Ceea ce contează foarte mult este modul în care veți gestiona situația, începând de acum să aveți în vedere modul în care trebuie să vă organizați și să comunicați, pun accentul pe comunicare”, a spus prefectul Sucevei.

Mirela Adomnicăi a adăugat că primarii trebuie să informeze  cetățenii din comune despre riscul în care își pun propria familie și  comunitatea în cazul apariției pestei porcine într-o localitate sau alta, precum  și impactul economic grav  pe care îl presupune o astfel de epidemie. 

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, președintele Unităţii Operaţionale Locale de Combatere a Bolilor, medicul veterinar Ioan Corduneanu a precizat că un astfel de exercițiu era necesar în contextul în care un focar  de pestă porcină africană evoluează în județul Satu Mare, iar județul Suceava se numără printre județele de graniță considerate cu risc de apariție a bolii.

Ioan Corduneanu  a atras atenția asupra pericolului  pe care-l presupune  migrația,  în județele de graniță din România, a porcilor  mistreţi din Ucraina şi Republica Moldova infectați cu virus, aflați în  căutare de biotopuri favorabile.

El a mai spus că un alt factor de risc sunt și produsele de origine animală provenite de la suinele domestice, introduse pentru consum personal sau cu scop de comercializare de călătorii care sosesc cu mijloace de transport personale sau în comun, din Ucraina şi Republica Moldova.

Șeful DSVSA Suceava a precizat că pesta porcină africană, pentru care nu există nici tratament nici vaccin,  se răspândește rapid, având un procent de mortalitate de 95%, singurul mod de eradicare a bolii fiind incinerarea animalelor contaminate.

Ședinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava și  un exercițiu de simulare  referitor la pesta porcină africană  s-au desfășurat, luni,  în sala “Ștefan cel Mare” de la Palatul Administrativ.

La această acțiune au fost convocați reprezentanţii autorităţilor publice locale, medicii veterinari de liberă practică, administratorii exploataţiilor comerciale de porcine, gestionarii fondurilor de vânătoare, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei Suceava, precum şi toate persoanele implicate în combaterea bolilor.


Intră acum și în grupul de