Noi măsuri menite să reducă timpii de aşteptare în Unitatea de Primiri Urgenţe, stabilite de conducerea SJU Suceava


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că au fost adoptate noi măsuri care să conducă la reducerea timpilor de aşteptare în Unitatea de Primiri Urgenţe.

El a spus că una dintre măsuri se referă la efectuarea tuturor investigaţiilor radiologice pentru pacienţii care se adresează la UPU Suceava cu aparatura din dotarea acesteia, măsura având ca scop reducerea timpilor de diagnostic şi de intervenţie asupra bolnavilor, cu excepţia investigaţiilor radiologice pentru cazurile complexe, care vor fi realizate în Laboratorul de Radiologie.

Rîmbu a explicat că UPU Suceava dispune de un computer tomograf performant, dar şi de alte aparate radiologice şi de imagistică medicală, ce permit efectuarea investigaţiilor radiologice.

Managerul SJU Suceava a mai spus că pentru cazurile complexe aceste investigaţii vor fi realizate în Laboratorul de Radiologie al spitalului, iar personalul medical din laborator va avea obligaţia de a înscrie pe documentele medicale ora solicitării investigaţiei şi ora emiterii răspunsului.

“E o realitate că se aşteaptă în UPU uneori, dar se aşteaptă motivat, pentru că sunt nişte timpi care trebuie parcurşi cu analizele medicale şi cu investigaţiile de orice gen.

Pentru a scurta şi mai mult aceşti timpi, am decis ca toate investigaţiile radiologice, CT, radiologia clasică, cu tot ce avem dotare în UPU, să se facă acolo. Să nu mai coboare nici un caz, cu excepţia celor foarte complexe, în Laboratorul de Radiologie, ” a precizat Rîmbu.

El a menţionat că s-a mai dispus ca toate cazurile de chemări din UPU, aşa cum prevede şi un ordin al ministrului Sănătăţii, să fie făcute de medicii urgentişti către medicii din secţie, iar medicul urgentist are obligaţia de a consemna în fişa de urgenţă atât ora solicitării, cât şi ora sosirii medicului solicitat de pe secţie.

“Pentru a elimina aceste neplăceri legate de timpii de aşteptare, azi(n.r. luni) am avut discuţii cu reprezentanţii UPU, cu membrii Comitetului Director şi cu coordonatorul Serviciului Managementul Calităţii Serviciilor Medicale în cadrul cărora s-a stabilit respectarea timpilor de răspuns, respectiv de 10 minute în cazul urgenţelor majore şi de 60 de minute în cazul pacienţilor stabili sau stabilizaţi”, a menţionat Rîmbu.

Managerul SJU Suceava a subliniat că o altă măsură decisă se referă la faptul că medicii şefi ai celor 25 de secţii care au organizate linii de gardă vor fi, prin rotaţie, coordonatori ai tuturor liniilor de gardă de la nivelul spitalului, în intervalul orar 15,00-08,00, în una din zilele lunii.

“Şefii secţiilor care au linii de gardă vor fi coordonatorii ai tuturor liniilor de gardă din ziua respectivă, la nivelul spitalului. Avem 25 de şefi de secţie, în 25 de zile, fiecare, pe rând, va fi coordonator al gărzii, în una din aceste zile. Regula în România este ca medicul de gardă din chirurgie să fie coordonator al gărzii, însă se întâmplă că un medic e mai tânăr sau unul nu are abilitatea de a coordona, în timp ce un şef de secţie are şi competenţa profesională şi autoritatea morală, are toate argumentele de a coordona o gardă”, a explicat Rîmbu.

Managerul SJU Suceava a spus că, în cursul nopţii de joi spre vineri, a efectuat o verificare a activităţii medicilor de gardă în UPU constatându-se că timpii de răspuns ai medicilor de gardă din secţii la solicitările din UPU s-au încadrat între 3 şi 10 minute. Rîmbu a declarat că, după ora 15, 00, în zilele de sâmbătă şi duminică, dar şi în cursul zilelor libere stabilite prin lege, respectiv a sărbătorilor legale, sunt mai puţini medici urgentişti, în UPU fiind 5 linii de gardă, din care una pentru urgenţe stomatologice şi câte două pentru urgenţe pediatrice şi urgenţe adulţi, iar în aceste condiţii cei care se adresează UPU, respectiv pacienţi şi aparţinători, trebuie să dea dovadă de răbdare şi de înţelegere, pentru că toate cazurile se iau în ordinea gravităţii urgenţelor şi, uneori, timpii de aşteptare sunt mai mari.

El a dat ca exemplu ziua de sâmbătă, când în UPU a fost foarte aglomerat, fiind înregistrate aproximativ 300 de prezentări.

(Liliana Bujdei)

 

 

 


Intră acum și în grupul de