Amfiteatru în aer liber în Zamca, podul Centenar, Sala Polivalentă, Curtea Domească și un Monument al Unirii- proiecte de infrastructură ce ar putea fi finanțate de Guvern în municipiul Suceava prin Programul Centenar


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că a transmis o listă cu zece proiecte însumând 40 de milioane de euro propuse pentru a fi realizate în municipiul Suceava în anul 2018 pentru a fi finanțate de Guvern prin Programul Centenar.

El a spus că a depus, așa cum i s-a solicitat de la Prefectură, până în data de 28 august, cinci proiecte de infrastructură și cinci proiecte pe cultură.

Lungu a precizat că primul proiect este cel al Podului Centenar, care ar urma să fie realizat pe șoseaua ocolitoare a zonei comerciale ce face legătura cu DN 29, un pod care este necesar orașului și care ar costa circa 8 milioane de euro.

El a mai spus că un alt proiect, care este deja în stadiul de aprobare a documentației, este Sala Polivalentă și că este importantă asigurararea finanțării.

Un alt proiect de infrastructură depus prevede construire a unui amfiteatru în aer liber în zona Zamca unde municipalitatea are 4 hectare de pădure.

„Acolo putem să găsim o soluție pentru un amfiteatru în aer liber pentru spectacole de teatru, muzică, pus la dispoziția artiștilor”, a precizat primarul adăugând că suma estimată este 2,7 milioane de lei.

Totodată, între proiectele vizate este și cel de amenajare a parcului arheologic Curtea Domenească.

Primarul a explicat că proiectul total este evaluat la 17 milioane de euro, iar prin programe cu finanțare europeană suma maximă cu care se pot finanța astfel de proiecte este de 5 milioane de euro.

Lungu a spus că a discutat cu comisarul european pentru Dezvolatre regională, Corina Crețu, despre acest proiect, iar aceasta l-a asigurat că se va modifica limita de finanțare, dar că acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar municipalitatea nu a mai împărțit proiectul în mai multe componente astfel măcar unul dintre acestea să poată obține finanțare europeană.

Un alt proiect vizat de municipalitate este cel al amplasării a unui Monument al Unirii pentru care se preconizează o sumă de 450.000 de lei urmând să fie dezvelit la 28 noiembrie 2018.

În ceea ce privește proiectele culturale, Primăria Suceava a cerut finanțare de 800.000 de lei pentru organiarea de evenimente pentru sărbătorirea  Zilei Bucovinei 2018 și 1 Decembrie 2018, când sunt.

Totodată, primarul a spus că a solicitat finanțare de 550.000 de lei și pentru marcarea a 630 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Suceava, ce se va marca la 10 februarie 2018, urmând să fie organiate mai multe manifestări.

Tot în 2018, Primăria Suceava vrea să organizeze manifestări de anvergură de Zilele Sucevei și un spectacol aniversar  și a cerut suma de 500.000 de lei, iar alți 300.000 de lei pentru Festivalul de Artă Medievală.

În cadrul programului centenar Primăria Suceava a mai cerut sprijin financiar  de 300.000 de lei pentru Festivalul de Teatru „Matei Vișniec” urmând ca în colaborare cu Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român să fie prezentate spectacole de teatru la Paris și la Laval.

Ion Lungu a menționat că în total suma solicitată este de circa 40 de milioane de euro și speră ca Guvernul să aloce măcar un sfert din sumă.


Intră acum și în grupul de