Patru salvatori montani de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei, în stagiu de pregătire la Padina, în Munţii Bucegi


Intră acum și în grupul de

Patru salvatori montani de la Serviciul Salvamont din Vatra Dornei participă la o acțiune de pregătire, evaluare și reatestare pentru nivelurile debutant și avansat organizată de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi.

Directorul Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, a precizat, într-un comunicat de presă, că la această acțiune ce se desfășoară în perioada 4-17 septembrie a.c. sunt înscriși 42 de candidați din structurile Salvamont din țară, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România fiind Autoritate Competentă în formarea profesională şi singura instituţie abilitată la nivel naţional pentru pregătirea, atestarea şi reatestarea salvatorilor montani în România.

„Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean al structurii salvamont din care face parte din care face parte şi 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător”, “debutant” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de şcolarizare şi atestare un număr de 30-35 de salvatori montani”, a precizat Petru Ariciuc.

El a mai arătat că salvatorii montani sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențelor profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate şi a celor dispărute în zona montană.

Petru Ariciuc a mai spus că Şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, iar programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu.

„Interesul deosebit pe care îl manifestă aceşti tineri candidaţi la profesia de salvator montan ne oferă certitudinea că vom avea, în permanenţă, o resursă umană suficientă numeric şi bine pregătită profesional, cu care să putem răspunde cerinţelor din ce în ce mai diversificate şi mai numeroase ale evenimentelor montane”, a mai spus Petru Ariciuc.

El a menționat că pe lângă această etapă de pregatire a celor patru salvatori montani, Serviciul Salvamont din Vatra Dornei continuă amenajările traseelor montane din Țara Dornelor, o atenție deosebită fiind acordată celor de acces spre cabana Giumalău și stația meteorologică Rețitiș.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de