La cinci ani de parteneriat, Suceava și voievodatul Podkarpackie din Polonia fac front comun pentru Autostrada Est Carpatică Gdansk-Lviv-Cernăuți-Suceava-București-Sofia


Intră acum și în grupul de

 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și mareșalul voievodatului Podkarpackie, Władysław Ortyl , au discutat miercuri, la Krynica, în marja Formului Economic care se desfășoară în această localitate poloneză despre acțiunile de viitor în cadrul colaborării între Suceava și Podkarpackie.

 

Astfel, Gheorghe Flutur a avut convorbiri oficiale cu mareșalul voievodatului Podkarpackie(Subcarpatia), Władysław Ortyl  la care au participat un adjunct al mareșalului care se ocupă de relația cu România și consilierii pe probleme de infrastructură și turism.

Discuțiile s-au axat pe colaborarea de viitor în condițiile în care miercuri s-au împlinit cinci ani de la semnarea parteneriatului Suceava-Podkarpackie.

„Am trecut în revistă acțiunile din parteneriatul nostru și l-am felicitat pentru această organizare, la Krynica, a unui forum economic de nivel mondial cu teme foarte consistente”, a spus Flutur.

El a arătat că cei doi au convenit susținerea coridorului Marea Baltică- Marea Neagră, coridorul Gdansk-Varșovia-Lviv-Cernăuți-Suceava-București-Sofia.

„Am reiterat că drumul acesta are o istorie din Evul Mediu, fiind numit Drumul Mirodeniilor și că acest drum ar scurta distanța spre București și Marea Neagră cu circa 500 de kilometri”, a spus Flutur.

El a mai declarat că a vorbit cu Władysław Ortyl și despre intenția județului Suceava de a avea un rol mai mare în euroregiunea Carpatică unde România este membru ținând cont că cea mai mare parte a munților Carpați, iar județul Suceava are cea mai mare parte acoperită cu Munții Carpați.

„Dorim să susținem această autostradă nord-sud, Autostrada Est Carpatică ce ar lega flancul estic la UE și ar ajuta și regiuni importante din Ucraina ca Lviv, Ivano-Frankivsk, Cernăuți și Zakarpatia”, a declarat Flutur.

El a spus că a fost invitat, în 11 octombrie, la Bruxelles pentru a discuta strategia euroregiunii Carpatica alături de mareșalul din Podkarpackie, iar în decembrie Suceava urmează să fie prezentă cu produse tradiționale și ecologice, produse de gastronomie la târgul de la Rzeszow.


Intră acum și în grupul de