Membrii Sindicatului Ambulanţa Suceava au protestat, joi, fiind nemulţumiţi de starea ambulanțelor, de deficitul de personal şi de diminuarea de la 1 ianuarie 2018 a veniturilor salariale prin aplicarea Regulamentului de sporuri


Intră acum și în grupul de

Membri ai Sindicatului Ambulanţa Suceava s-au alăturat protestului organizat, joi,  la nivel naţional, în intervalul orar 11,00-12,00, fiind nemulţumiţi că veniturile salariale ar putea fi diminuate începând cu 1 ianuarie 2017 prin aplicarea Regulamentului de sporuri şi prin neacordarea tichetelor de masă începând cu aceeaşi dată, pe parcursul a 11 luni, dar şi de situaţia parcului auto, care este învechit.

Liderul Sindicatului Ambulanţa Suceava, Daniel Feher, a declarat, joi, că în perioada desfăşurării acţiunii de protest nu a fost afectată capacitatea de intervenţie a echipajelor de ambulanţă, întrucât la protest au participat angajaţi aflaţi în timpul liber.

El  a precizat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi că de la 1 ianuarie 2018 veniturile salariale ar putea fi diminuate, chiar dacă s-a anunţat că va creşte salariul de bază, întrucât vor interveni modificări în ceea ce priveşte aplicarea sporurilor.

“Noi avem un spor pentru condiţii deosebit de periculoase şi vor dori să facă un spor din mai multe sporuri şi ni-l vor reduce acel spor de 75 la sută pentru condiţii periculoase. Problema e că lumea îşi face probleme, angajaţii pun tot felul de întrebări. Este vorba ca de la 1 ianuarie 2018 să se renunţe şi la tichetele de masă pentru o perioadă de 11 luni”, a explicat Feher.

El a spus că valoarea unui tichet de masă este 15 lei, într-o lună un angajat care nu este în concediu primeşte tichete de masă în valoare de 300 de lei.

Liderul sucevean a menţionat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de starea actuală a parcului auto arătând că peste 80 la sută dintre ambulanţe ar trebui înlocuite întrucât sunt vechi şi şi-au depăşit norma de casare, unele dintre acestea având şi un milion de kilometri parcurşi, în timp ce autospecialele pentru urgenţe au între 700 000 şi 800 000 de kilometri parcurşi.

Feher a spus că situaţia parcului auto învechit se înregistrează în majoritatea staţiilor de ambulanţă din ţară, nu numai la Suceava, adăugând că se alocă foarte mulţi bani pentru cheltuielile de reparaţii şi întreţinere a maşinilor din bugetul serviciului de ambulanţă

“În general, parcul auto este învechit, peste 80 la sută dintre ambulanţe trebuie schimbate”, a spus Feher subliniind că starea actuală a unor ambulanţe pun în pericol atât pacienţii, echipajele acestora, dar şi participanţii la trafic.

El a menţionat că o altă problemă cu care se confruntă serviciile de ambulanţă o reprezintă deficitul de personal.

 “Aşteptăm să ni se comunice de la nivel central următoarea etapă. Probabil că ne vom deplasa la Bucureşti, dar deocamdată nu vă pot spune nimic până nu primim precizări de la federaţie care sunt următorii paşi”, a mai spus Feher.

De precizat că este că în jurul orei 11,00, ambulanţele aflate în aşteptare au pornit sistemele acustice şi luminoase timp de aproximativ 30 de secunde, apoi a fost citit comunicatul cu lista de revendicări a Federaţiei Naţionale Sindicale “Ambulanţa” din România şi s-a difuzat Imnul Ambulanţei, după care acţiunea de protest s-a încheiat cu folosirea sistemelor acustice şi luminoase ale autospecialelor.

Sindicatul Ambulanţa Suceava numără peste 250 de membri, între aceştia fiind asistenţi medicali, medici, ambulanţieri-şoferi, operatori-registratori de urgenţe, personal TESA.

Într-un comunicat de presă al Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România sunt prezentate revendicările sindicaliştilor din sistemul medical de urgenţă prespitalicească, iar printre acestea se numără stoparea diminuării veniturilor lunare a personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, începând cu 01 ianuarie 2018 în urma aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza prevederilor Legii 153/2017, suplimentarea de posturi la nivelul normativului de personal în vigoare şi asigurarea bugetului necesar, precum şi urgentarea încheierii Contractului – cadru multi-anual de către ministerele responsabile, şi alocarea de buget pentru anul 2018 în vederea urgentării achiziţiei de ambulanţe anual conform necesarului stabilit .

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de