Studiu InfoCons-Parizer de pasăre cu până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică de sare recomandată


Intră acum și în grupul de

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse tip Parizer de pasăre (pui).  În cadrul studiului au fost analizate 12 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., Cristim 2 Prodcom SRL, Kaufland Romania S.C.S., Meda Prod ’98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CIA ABOLIV S.R.L., S.C. FOX COM SERV S.R.L., S.C. GOODIES MEAT PRODUCTION S.R.L., S.C. PROFI ROM FOOD S.R.L., SC Auchan Romania SA, SC. CIA ABOLIV S.R.L., arată InfoCons într-un comunicat de presă.

41.66% dintre produse au menționat pe etichetă, pentru producător, doar țara în

care au fost fabricate, respectiv România.

 

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 4 și 10 E-uri.

Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:

Cris-Tim Parizer Țărănesc cu Pui 100g, Cris-Tim Mini Parizer cu Pui 500g, Casa Gustului Parizer cu carne de pui 500g, Apetit Parizer pasăre 1kg.

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost Baroni Mini Parizer cu pui 500g, Aro Parizer cu carne de pasare 500g, Gustoso Parizer Țărănesc cu Piept de Pui 500g, Proxi Parizer cu carne de pasare 1kg.

Studiul mai arată că 94.1% dintre produse au specificat pe etichetă tipurile de alergeni

ce se pot găsi în produs, acestea fiind: soia, muștar, țelină, grâu, lapte, ou, fructe cu coajă tare, susan, lupin.

 

În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 100 și 1000g.

Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 183,7 – 248 kcal/100g. Produsele conțin grăsimi între 13,89 și 22 g/100g , iar trei dintre produsele studiate conțin doar grăsimi saturate, respectiv Apetit Parizer pasăre 1kg, Proxi Parizer cu carne de pasare 1kg șin Casa Gustului Parizer cu carne de pui 500g.

Produsele cu cel mai mic conținut de grăsimi saturate identificate au fost Carrefour Parizer de pasare 500g, Gustoso Parizer Țărănesc cu Piept de Pui 500g, Aro Parizer cu carne de pasare 500g.

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de grăsimi saturate au fost :  Proxi Parizer cu carne de pasare 1kg, Casa Gustului Parizer cu carne de pui 500g.

Aportul proteic pentru produsele studiate variaza între 11 și 12.84g/100g și are origine atât animală cât și vegetală: proteine din lapte, proteine din ou, proteine din soia, proteine din porc, proteine din vita și  proteine din mazăre.

Conținutul de sare variază între 1.27 și 2.8 g/100g.

În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă 52% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conținut de sare, 19.8%.

 

În ceea ce privește conținutul de fibre, acesta este menționat pe

eticheta doar în cazul a două produse, Fox Parizer cu piept de pui 500g și Auchan Parizer cu carne de pui 500g.

Parizerul este unul dintre produsele cu o valoare nutritivă foarte

scăzută. Dacă ne uităm pe etichetă vedem că ingredientul

principal este carnea dezosată sau separată mecanic. Aceasta este de

fapt o pastă care include oase, măduvă osoasă, piele, nervi, vase

de sânge și resturi de carne rămase pe oase. Produsul rezultat este

un amestec de mușchi și alte țesuturi care nu sunt în general

considerate carne, precizează InfoCons.

 

Prin urmare, deși este considerat un produs din carne, parizerul este

o sursă precară de proteine. Astfel, în 100 g de parizer găsim

doar 12 g de proteine. Comparativ, 100 g de mușchi de porc are 25 g

de proteine, în timp ce 100 g de piept de pui are 26 g de proteine.

Așadar, dublu față de parizer.

 

Pe lângă această pastă, parizerul mai conține șorici, piele de

pui sau ambele, care nu sunt altceva decât surse de grăsimi

saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariție a

afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular

cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și

sân. Ele ar trebui să reprezinte maxim 10% din totalul de grăsimi

din dieta noastră. O dietă sănătoasă conține grăsimi în

proporție de 30%. Cele mai bune surse de grăsimi, adică grăsimi

nesaturate se găsesc însă în produsele de origine vegetală –

semințe, avocado, măsline.

 

De asemenea, parizerul conține între 1 și 3 g de sare per 100 g.

Adică, dacă mâncăm 10 felii subțiri de parizer putem consuma

până la 3 g de sare, ceea ce înseamnă peste jumătate din doza

zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Dacă luăm în

considerare că cele mai multe alimente pe care le cumpărăm conțin

sare, putem depăși cu ușurință doza zilnică recomandată de o

linguriță.

 

Sarea sau clorura de sodiu este necesară bunei funcţionări a

organismului, cu condiţia să nu se depăşească un aport de maximum

5 grame pe zi. Problema este că majoritatea populaţiei din ţările

civilizate consumă de două ori mai multă sare decât ar avea nevoie

în mod normal organismul, potrivit estimărilor Organizaţiei

Mondiale a Sănătăţii. Aceasta pentru că excesul de sodiu provine

în proporţie de 77% din sarea adăugată de producătorii din

industria alimentară. Consumul excesiv de sare este vinovat pentru

producerea hipertensiunii arteriale şi a bolilor cardiovasculare.

 

„Pe lângă toate acestea, parizerul conține și o listă lungă de

aditivi alimentari, de la conservanți la coloranți și amelioratori,

care pe lângă faptul că ne păcălesc simțurile, ne afectează și

sănătatea.

 

În ceea ce privește efectele aditivilor alimentari asupra

sănătății, aș aminti în primul rând contribuția lor la

creșterea numărului de cancere de tract digestiv. Așa cum știm,

celulele organismului nostru se regenerează periodic. Celulele care

vin cel mai des în contact cu aceste non-alimente (aditivii

alimentari) sunt celulele tractului digestiv. În momentul în care

regenerarea lor se produce în prezența unor substanțe care nu sunt

naturale, apar celule cu defecte – respectiv celule canceroase.

 

În al doilea rând, consumul constant de produse procesate poate duce

la alergii cutanate (dermatite, eczeme, etc), tulburări

gastrointestinale, poate afecta funcția de detoxifiere a ficatului

și poate scădea imunitatea”, mai adaugă InfoCons.

 

Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor

comercializate atât pe piața romanească, cât și pe cea europeană

si este derulat de InfoCons – Organizație Națională pentru

Protecția Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul

consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing

pentru produse și servicii la standarde europene), pentru ca alegerea

cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză.

Descarcă aici rezultatele studiului InfoCons


Intră acum și în grupul de