Lucian Gheorghiu(CCI Suceava): Nicio firmă străină nu va fi bucuroasă să facă afaceri cu firme românești atât timp cât va fi obligată să fie supusă unor măsuri fiscale și birocratice în plus


Intră acum și în grupul de

Președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Lucian Gheorghiu, a apreciat că introducerea TVA split va afecta inclusiv relațiile comerciale între firme străine și cele din România pentru că firmele străină nu vor dori să fie supse unor măsuri fiscale și birocratice în plus.

„Firmele nerezidente în România nu vor fi tocmai bucuroase să aibă astfel de relații cu parteneri români”, a spus Gheorghiu în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute.

El a arătat că din consultarea cu mediul de afaceri din județul Suceava a reieșit că efectul pe care îl au măsurile asupra firmelor românești, va fi creată o discriminare în raport cu firmele străine.

„Nimeni nu va fi bucuros să facă o afacere cu o firmă românească atât timp cât va fi obligată să fie supusă unor măsuri fiscale și birocratice în plus”, a spus președintele executiv al CCI Suceava.

El a adăugat că a fost surprins de faptul că introducerea acestei măsuri a fost făcută fără consultarea actorilor implicați.

„De fiecare dată când s-a adoptat un act normativ cu impact în activitatea financiar-contabilă sau în activitatea firmelor, de obicei organizam un seminar de dezbatere”, a spus Gheorghiu care a arătat că acum este deja intrată în vigoare o ordonanță care ne reglementează politica fiscală prin care agenții economici sunt obligați să plătească TVA după o anumită procedură.

„Nu am fost consultați, nu s-a făcut acel studiu de impact. Nu știm care au fost argumentele și considerentele pentru care a fost adoptată această ordonanță și dată atât de repede fără nicio consultare prealabilă”, a spus Gheorghiu.

El a arătat că doar în România se poate introduce această măsură și această procedură de plată a TVA pentru toate operațiunile financiar-contabile fără un studiu de impact, fără o analiză asupra capacității, inclusiv a Administrației Financiare de a pune în aplicare și de a verifica aceste mecanisme de plată.

Președintele executiv al CCI Suceava a arătat că vor exista consecințe negative și a adăugat că România nu a ajuns atât de avansat ca plățile să fie făcute electronic, iar agenții economici doar să adapteze niște softuri pentru a pune în aplicare aceste operațiuni.

El a arătat că vor fi afectați tot agenții economici care sunt onești și nu cei care fac evaziune fiscală.

„Una din marile probleme cu care se confruntă agenții economici care plătesc taxe și impozite și sunt onești, este concurența neloială făcută de firme evazioniste”, a spus Gheorghiu care consideră că guvernanții ar trebui să se ocupe punctual de eliminarea acestor evazioniști decât să afecteze întreg mediul de afaceri.

El a constatat că în urma consultării mediului de afaceri, toată lumea condamnă acest TVA split.


Intră acum și în grupul de