Lucian Gheorghiu(CCI Suceava): După creșterea salariilor din mediul public, mediul de afaceri sucevean a constatat o tendiță a angajaților de a lucra la stat


Intră acum și în grupul de

Președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Lucian Gheorghiu, a declarat că măsurile din ultima perioadă ale Guvernului afectează mediul de afaceri, iar creșterea salariilor din mediul public a făcut ca oamenii de afaceri să constate că angajații și-ar dori să lucreze la stat.

„După majorările salariale din mediul public, oamenii de afaceri au sesizat această tendință absolut firească și normală a unor angajați care vor să lucreze acum la stat. Această fluctuație a fost și în sens invers la un moment dat, când salariile la stat au fost diminuate și toată lumea migra spre privat, într-un sistem performant”, a spus Gheorghiu în emisiunea Exclusiv 90 de minute.

El a arătat că în momentul de față, această majorare a salariilor din sectorul public, coroborată cu split TVA, coroborată cu declarata intenție a ministrului Finanțelor de a obliga angajatorii să majoreze salariile, coroborată cu creșterea salariului minim pe economie nu sunt mesaje pe care antreprenorii să le poată primi cu „prea mare veselie și optimism”.

El a spus că fiecare om de afaceri își face calcule înainte de a porni o afacere, iar modificări majore care să afecteze planul de afaceri nu sunt benefice.

Gheorghiu a exemplificat cu programul Start Up Nation unde beneficiarii au depus planuri de afaceri pentru trei ani ținând cont de prevederile existente la momentul respectiv.

„Au fost lansate proiecte cu privire la star-up-uri. Întreb acum un beneficiar care a semnat un contract de finanțare pe Start-Up Nation, care beneficiază de o finanțare de până la 44.000 de euro, dacă dânsul și-a făcut o estimare de calcul și un plan de afaceri, raportat la salariul din august din 2017 pe salariul de 1450 de lei și în ianuarie 2018 salariul lui va fi de 1800-2000 de lei pe angajat, de unde va scoate diferența din planul lui de afaceri de trei ani de zile? Dacă va fi obligat la split TVA de unde va avea resurse să aplice în contabilitate TVA, să angajaze o resursă suplimentară, să-și cumpere un program de contabilitate?”, a întrebat Gheorghiu.

El a subliniat în cadrul emisiunii că mediul de afaceri sucevean cere guvernului predictibilitate în ceea ce privește măsurile fiscale pe care le adoptă.


Intră acum și în grupul de