Premierul Mihai Tudose nu renunță la TVA split în ciuda nemulțumirilor mediului de afaceri deși recunoaște că toată lumea e supărată: Avem cel mai mare procent de neîncasare din TVA declarat din UE


Intră acum și în grupul de

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri seara, la Sucevița, că nu intenționează să renunțe la TVA split în ciuda nemulțumirilor mediului de afaceri, arătând că România are cel mai mare procent de neîncasare din TVA declarat din UE, iar această situație nu mai poate fi tolerată.

„Pe piață sunt două feluri de jucători: cei care își plătesc corect TVA și cei care nu-și plătesc corect TVA. Nu vorbim de cei care nu plătesc deloc TVA pentru că nu există din punct de vedere fiscal.Cei care își plătesc TVA sunt nervoși pentru că apare o sarcină în plus, cei care nu intenționează să nu plătească TVA evident că sunt nervoși pentru nu vor putea să o mai facă”, a spus Tudose în conferința de presă după ședința CExN al PSD.

El a arătat că din acest motiv toată lumea este supărată pe introducerea TVA split, dar că situația privind neîncasările TVA nu mai poate fi tolerată.

„De asta toată lumea este supărată pe split-payment, această modalitate de a recupera TVA. Am ajuns să fim vedetă, România, ca țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent de neîncasare din TVA declarat din cauza unei intenții unor firme de la început stabilite de a acumula datorii și apoi a închide firma, de a o trece pe numele altcuiva sau a o băga-o în insolvență. Dacă mergem în continuare cu 8,9,10 miliarde  pe an datorii pe acești conaționali de-ai noștri cu imaginație, noi nu suntem de acord cu aceasta”, a spus premierul Mihai Tudose.

Președintele PSD, Liviu Dragnea și-a exprimat convingerea că această măsură nu va deranja firmele care își plătesc TVA.

„Eu sunt absolut convins că de la 1 ianuarie firmele care își plătesc TVA declarat n-o să fie deranjate absolut deloc. Cei care nu-și plătesc TVA-ul declarat trebuie să se integreze în sistemul ăsta”, a spus Dragnea.

Mediul de afaceri din România a atras atenția că această măsură impune costuri suplimentare pentru firme și ar putea duce la falimentarea mai multor firme mici și mijlocii care nu au mijloace financiare suficiente pentru a putea să o pună în aplicare.


Intră acum și în grupul de