Rectorul USV a solicitat ministrului Educaţiei găsirea unor soluţii pentru stabilirea unei cote “rezonabile” de co-finanţare la înfiinţarea centrelor de transfer tehnologic


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a solicitat, vineri, ministrului Educaţiei, Liviu Pop, găsirea unor soluţii pentru stabilirea unei cote “rezonabile” de co-finanţare pentru înfiinţarea centrelor de transfer tehnologic, unde să se poată valorifica brevetele de invenţie ale universităţilor, în condiţiile în care, în prezent, această cotă, care este de cel puţin 50 la sută, descurajează instituţiile academice pentru a investi într-un astfel de centru.

Popa a declarat într-o conferinţă de presă, organizată la USV, că pentru valorificarea brevetelor de invenţie este necesară înfiinţarea unor centre de transfer tehnologic, centre ce reprezintă veriga între know-how-ul acumulat de universităţi şi întreprinderile care ar dori să le aplice, arătând că, în prezent, această verigă lipseşte în România.

El a spus că USV “munceşte din greu” pentru a înfiinţa un astfel de centru de transfer tehnologic “pentru a face prototipurile şi de a pregăti pentru producţie brevete de invenţie”.

Rectorul sucevean a menţionat că deşi există o linie de finanţare a centrelor de transfer tehnologic, cota de co-finanţare este mult prea mare, de peste 50 la sută.

“Din păcate, există o linie de finanţare a centrelor de transfer tehnologic, ne luptăm  şi, domnule ministru, vă rugăm să ne sprijiniţi, în continuare, cu cota de co-finanţare, care în momentul de faţă este de minimum 50 la sută, ceea ce descurajează practic orice universitate să intre într-o astfel de întreprindere. Nu ai cum să suporţi 50 la sută într-un centru de transfer tehnologic. Noi discutăm despre milioane de euro de investit ca să poţi face un centru de transfer tehnologic şi trebuie să pui financiar jumătate din sumă. Deci, nu se poate. Nu am reuşit încă să lămurim AM-ul de la proiectele europene că să pună o cotă de cofinanţare rezonabilă. Dacă nu vrem să avem centre de transfer tehnologic, probabil nu vrem, dar cu cotele acestea ar trebui doar întreprinderile să pună şi nu sunt suficient de multe întreprinderi româneşti care ar fi capabile ori sunt multinaţionalele care vor face centrele de transfer tehnologic mutându-şi, practic, produsele dintr-o divizie în alta pe banii statului român, asta vor face, ori nu vor face deloc”, a explicat Popa.

El a solicitat ministrului Educaţiei, Liviu Pop, găsirea unor soluţii pentru stabilirea unei cote de co-finanţare “rezonabile”, iar atunci USV ar fi gata să aplice atât pentru parcurile tehnologice, cât şi în centrele de transfer tehnologic, pentru a fi valorificate brevetele de invenţie.

“Avem un prim spin-off făcut pe un proiect naţional în care, în momentul de faţă, sunt implementate zece brevete de invenţie ale noastre, sunt puse în practică. Este făcută o linie de fabricaţie, care îşi propune să trimită spre export 90 la sută din producţie, este făcută în centrul de lângă aeroport. Sunt şapte angajaţi deocamdată, lucrăm, încă nu a intrat pe profit, întrucât suntem în primul an de aranjare a liniei de producţie, dar în curând vom avea”, a precizat Popa adăugând că USV a mai avut trei sau patru cecuri de inovare pentru valorificarea unor brevete de invenţie.

Rectorul USV a spus că în ultimul deceniu peste 10 la sută din brevetele de invenţie ale universităţii sucevene au fost puse în practică, iar “dacă se vorbeşte de cota istorică a instituţiei, care se întinde pe 50 de ani, procentul este mult mai mic”, de sub 5 la sută din totalul brevetelor de invenţie.

“Este principala preocupare a noastră. Avem brevete, avem idei, sunt protejate. Lucrăm acum pentru protejarea lor şi la nivel european, avem şi program de finanţare pentru acoperirea acestor costuri, dar mai departe, ca să le transferăm în industrie, în primul rând, noi nu avem specialişti, personal care să se ocupe cu valorificarea lor, iar pentru aceasta avem nevoie de un centru de transfer tehnologic care să angajeze personal şi care să se ocupe cu valorificarea lor. Profesorii universitari au idei, le brevetează, le arată, le demonstrează, dar nu trebuie să îi punem să le şi vândă”, a mai spus Popa.

El a precizat că USV poate forma “foarte uşor” specialişti din rândul doctoranzilor şi masteranzilor universităţii sucevene care să valorifice aceste brevete de invenţie în cadrul centrului de transfer tehnologic.

La rândul său, ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, organizate la USV, că vor fi căutate soluţii în ceea ce priveşte cota de co-finanţare pentru înfiinţarea centrelor de transfer tehnologic.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de