Ponderea comerțului a devenit o vulnerabilitate în economia județului Suceava. Președinte executiv CCI Suceava: Trebuie sprijinit sectorul productiv, iar marii jucători să fie susținuți și de administrația locală


Intră acum și în grupul de

Președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Lucian Gheorghiu, a prezentat o analiză economică a CCI Suceava privind economia județului în care ponderea comerțului a ajuns la o treime din activitatea generală, ceea ce reprezintă deja o vulnerabilitate și consideră că trebuie susținuți agenții economici care fac producție.

Gheorghiu a spus în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute că a fost făcută o analiză economică pe care CCI Suceava o realizează în fiecare an, fiind acum o analiză mai extinsă pentru că este foarte important să se evidențieze direcția în care se merge.

El a arătat că indicatorii aferenți anului 2016 sunt indicatori pozitivi atât în ceea ce privește PIB-ul, cât și activitățile, numărul de angajați, cât și cifra de afaceri și salarizarea, iar modificarea legislației fiscale a dus la creșterea numărului de firme cu răspundere limitată odată cu scăderea numărului de persoane fizice autorizate sau întreprinderi familiale.

Gheorghiu a explicat că din datele analizate s-a constatat că județul are patru sectoare majore, din care două sunt preponderent importante și a sesizat că sectorul comerțului și serviciilor deține o pondere foarte mare.

„Suceava nu a fost un mare centru comercial, ci a fost un județ în care industria a fost foarte prezentă și o pondere foarte mare a cifrei de afaceri a fost din zona industrială. Să vedem acum o pondere a comerțului foarte ridicat nu este un semnat tocmai pozitiv. Evident, aduce cifră de afaceri, aduce impozite, aduce taxe locale, dar pe de altă parte, valoarea adăugată la comerț nu este atât de mare pe cât ponderea pe care o au industria, construcțiile, turismul, agricultura”, a spus președintele executiv al CCI Suceava.

El a adăugat că din acest punct de vedere, economia va ține pasul cu ceea ce ține de contextul general.

„Atunci când sunt bani, când populația are bani, poate consuma, însă există o vulnerabilitate din punctul acesta de vedere pentru că nu comerțul poate fi sustenabil pentru ceea ce înseamnă economie locală”, a declarat Gheorghiu.

El a precizat că toți cei care activează în domeniul productiv se plâng în mod constant de anumite probleme pe care ei le întâmpină.

„A face producție nu e deloc ușor. Ai nevoie de știință, ai nevoie de resursă umană, ai nevoie de capital să poți produce și trebuie să fii competitiv și performant în competiția cu alți actori naționali sau internaționali”, a spus președintele executiv al CCI Suceava.

El a subliniat că în județ sunt jucători competitivi la nivel național și acești nu sunt puțini, în domeniul producției, comerțului.

„Mesajul pe care aceștia ar trebui să-l aibă, prin măsuri fiscale sau din partea administrației, este de susținere a lor pentru că, la un moment dat acești producători nu simt motivația, pentru că mai ușor să faci comerț decât industrie”, a spus Gheorghiu.

El a remarcat că dacă un astfel de agent economic nu identifică resursă umană, nu este sprijinit pe formarea profesională, dacă nu resimte această susținere, nu se poate aștepta la multe lucruri pozitive din această zonă a producției.


Intră acum și în grupul de