Situaţia completă a unităţilor de învăţământ cu avize sanitare şi de securitate la incendiu va fi finalizată la începutul lunii octombrie, a anunţat ministrul Educaţiei


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a declarat, vineri seara, la Suceava, că la începutul lunii octombrie va fi realizată o situaţie completă a unităţilor de învăţământ care au avize sanitare şi de securitate la incendiu, date care se vor găsi în sistemul informatic integrat al învăţământului din România(SIIIR).

Pop a spus într-o conferinţă de presă organizată la USV că situaţia unităţilor de învăţământ preuniversitar care au avize sanitare de funcţionare şi de securitate la incendiu ar urma să fie întocmită până la începutul lunii octombrie, în prezent, lucrându-se la introducerea ultimelor informaţii în baza de date a SIIIR.

El a spus că aproape 2600 de unităţi şcolare din ţară, care au depus proiecte de finanţare, au intrat sau vor intra într-un proces de reabilitare sau de construcţie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

“Am alocat o sumă foarte mare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru cel mai mare număr de unităţi şcolare care au fost reabilitate sau au intrat în proces de reabilitare şi de construcţie din ultimii ani 27 de ani”, a mai spus Pop.

El a precizat că este convins că la finalizarea investiţiilor prin PNDL situaţia unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate sanitar şi privind securitatea la incendiu va fi mult mai bună.

Ministrul Educaţiei Naţionale a menţionat că toate clădirile unităţilor de învăţământ sunt în proprietatea administraţiilor locale, arătând că acei primari care nu au depus proiecte de finanţare prin PNDL încearcă, probabil, să găsească „alte soluţii din banii comunităţii locale” pentru a asigura condiţii corespunzătoare de muncă pentru personalul didactic şi de educaţie pentru elevi.

“Avem obligaţia şi noi ne-am angajat prin programul de guvernare ca în doi ani de zile să rezolvăm toate aceste şcoli şi nu numai noi, MEN. Clădirile şcolilor sunt proprietatea administraţiei locale şi poate îi întrebăm şi pe domnii primari dacă au depus proiecte. Nu e problema MEN, clădirea nu e proprietatea MEN, clădirea este proprietatea primăriei. Poate acei primari care nu au depus proiecte pentru finanţare la PNDL încearcă să găsească alte soluţii din banii comunităţii locale pentru a asigura condiţiile de muncă şi de educaţie pentru toţi elevii.  Sunt primari harnici şi sunt primari mai puţin harnici”, a explicat Pop.

Ministrul Educaţiei a arătat că ministerul asigură de la bugetul de stat fondurile pentru plata salariilor profesorilor şi pentru cheltuieli materiale ce ţin de funcţionalitate la nivelul unităţilor de învăţământ, în timp ce cheltuielile legate de patrimoniu sunt “în ograda” administraţiei locale.

El a declarat că pe lângă întocmirea situaţiei privind autorizarea unităţilor de învăţământ va fi realizată şi o monitorizare a elevilor aflaţi în situaţii de risc, respectiv a celor care învaţă în unităţi de învăţământ care nu dispun de autorizaţii sanitare de funcţionare şi de avize de securitate la incendii.

“Pe de o parte accesul la educaţie e garantat de Constituţie, pe de altă parte noi, Guvernul României, ne dorim educaţie de calitate pe toate cele trei componente, să avem programe foarte bune, profesori excepţionali şi condiţii de muncă şi de educaţie la standarde europene. Asta ne dorim şi asta facem, că este un număr aşa de mare de elevi care învaţă în şcoli neautorizate pe mine mă îngrijorează. Vă asigur că de săptămâna viitoare vom monitoriza situaţia  aceasta a elevilor în situaţie de risc, că până la urmă putem discuta, Doamne fereşte, de accidente”, a mai spus Pop.

(Liliana Bujdei)

 

 


Intră acum și în grupul de