Peste 1800 de cazuri de viroze respiratorii şi aproape 500 de cazuri de pneumonii acute înregistrate în prima săptămână de supraveghere epidemiologică a afecţiunilor respiratorii


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că supravegherea epidemiologică a infecţiilor respiratorii a început, iar prima raportare se referă la numărul cazurilor de îmbolnăviri din săptămâna 2-8 octombrie 2017, potrivit datelor furnizate de medicii de familie şi de spitale.

Zorescu a spus că în cursul săptămânii trecute s-au înregistrat 1823 de cazuri de viroze respiratorii cu 25 de internări, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 620, fiind raportate la grupa de vârstă 5-14 ani şi la grupa 2-4 ani, unde s-au raportat 459 de cazuri.

Ea a precizat că în intervalul menţionat s-au înregistrat 483 de cazuri de pneumonii acute cu 75 de internări, cea mai afectată fiind grupa de vârstă 5-14 ani, unde s-au raportat 116 cazuri.

Medicul epidemiolog sucevean a subliniat că numărul cazurilor de viroze respiratorii şi pneumonii înregistrate în judeţ se încadrează în limitele aşteptate pentru această perioadă, dar este uşor mai crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au raportat 1634 de cazuri de viroze respiratorii şi 394 de cazuri de pneumonie, acest lucru fiind explicabil şi printr-o îmbunătăţire a raportărilor din partea furnizorilor de servicii medicale.

Directorul executiv al DSP Suceava a menţionat că instituţia a solicitat Ministerului Sănătăţii 55 500 de doze de vaccin antigripal, dar că deocamdată nu sunt informaţii cu privire la momentul în care se va începe repartiţia vaccinului.

Ea a arătat că vaccinul antigripal, care corespunde recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru emisfera nordică şi deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2017-2017, conţine două tulpini de virus gripal tip A, respectiv H1N1 şi H3N2, precum şi o tulpină de virus gripal tip B.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan a declarat, vineri, pentru NewsBucovina că pacienţii au început deja să întrebe când vor ajunge vaccinurile antigripale.

“Adresabilitatea populaţiei în ceea ce priveşte acest vaccin este mare, dar le-am explicat că vaccinul antigripal ar trebui făcut până pe 1 noiembrie, iar în condiţiile în care momentan dozele de vaccin nu au fost încă repartizate judeţului Suceava, unii s-au arătat dispuşi să îl cumpere din farmacii, însă nu toată lumea îşi permite să-l achiziţioneze”, a spus medicul Irina Badrajan adăugând că speră ca vaccinul antigripal să ajungă în timp util.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de