Nechifor, membru al comisiei parlamentare UNESCO: Situație tensionată la cea de a 39-a Conferință Generală UNESCO după retragerea SUA și Israel. România va trebui să definească o strategie prin care să contribuie activ la rezolvarea acestui conflict


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, reprezentant al Comisiei parlamentare pentru UNESCO a apreciat, vineri, printr-un comunicat de presă că situația internațională la cea de-a 39-a Conferință Generală UNESCO este tensionată după retragerea din organizație a SUA și Israel și consideră că Ministerul de Externe și Delegația permanentă a României la UNESCO vor trebui să definească o strategie națională prin care România să contribuie activ la rezolvarea actualului conflict.

Nechifor arată în comunicatul transmis de Camera Deputaților că la cea de a 39-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO, la care va participa la sfârșitul acestei luni ca reprezentant al Comisiei comune de specialitate a Camerei Deputaților și Senatului, nu erau premise speciale, în afară de alegerea unui nou director general, în locul doamnei Irina Bokova, de origine bulgară, prima femeie care a ocupat acest post și primul reprezentant al Europei de Est care accede la această înaltă poziție internațională.

„În condițiile în care în actualul mandat s-au facut pași importanți, iată că acum, la final, apar nori negri de furtună, SUA anunțând că se va retrage din UNESCO, urmând să rămână doar observator în cadrul acestui organism internațional care se ocupă de educație, știință și cultură”, arată deputatul sucevean.

El precizează că motivele, declarate oficial de Departamentul de Stat al SUA, sunt nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației, respectiv existența unui climat antiisraelian în UNESCO,  stare care datează de ceva timp, mai precis din 2011, atunci când Palestina a fost acceptată în organizație.

Nechifor a spus că practic, din acel moment a început criza după ce Statele Unite au protestat vehement, renunțând la a mai plăti contribuția financiară, în valoare de 80 milioane de dolari (22% din buget), iar al doilea pas a fost pierderea dreptului de vot de către SUA și Israel în anul 2013, pe fondul acelorași tensiuni și motive financiare.

„Iată că acum lucrurile au escaladat și aceeași decizie de a părasi UNESCO, ca cea luată de SUA, a fost anunțată și de către Israel, la doar câteva ore distanță. Este greu de închipuit cum ar putea funcționa o organizație internațională aflată sub egida ONU, cu responsabilități clar definite în domeniul educației, științei și culturii, fără a avea drept membru statul Israel, dar și fără un puternic suport din partea SUA. Totuși, Israel este un leagăn al civilizației, este un tărâm al culturii și educației, având nu mai puțin de 10 situri înscrise în Patrimoniul Universal, precum și 18 noi propuneri aflate în Lista tentativă a UNESCO”, a explicat Nechifor.

Parlamentarul sucevean consideră că în acest context a 39-a Conferință Generală a UNESCO devine de maximă importanță și de interes major pentru a putea continua acest mod de cooperare internațională, sub sloganul „building peace in the minds of men and women”.

„În aceste condiții, fac un apel și solicit în același timp Ministerului Afacerilor Externe și Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO să ne definim, de urgență, o strategie națională pentru ca vocea României, deja un pol de stabilitate geo-politică, să fie întărită și în domeniul educației, științei și culturii și să contribuim activ la rezolvarea acestui conflict, dar și la instalarea unei noi conduceri care să ducă UNESCO într-o nouă dimensiune universală”, a mai declarat Nechifor.


Intră acum și în grupul de