Un lanț de nereguli la remedierea unui branșament de gaz metan în Gura Humorului a dus la moartea unui om în urma unei explozii. Cinci persoane au fost trimise în judecată


Intră acum și în grupul de

Cinci persoane au fost trimise în judecată pe Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului pentru ucidere din culpă și distrugere din culpă după ce în 4 septembrie 2013 au remediat defectuos o defecțiune la un branșament de gaz la o familie din Gura Humorului, iar din această cauză s-a produs în data de 6 septembrie 2013 o explozie urmată de un incendiu, iar un bărbat a suferit asuri grave care au dus la deces.

Potrivit Parchetului Judecătoriei Gura Humorului,  Şutu Florin Ioan, administrator al  S.C. EUROEXPERT FIER FORJAT SRL Tiha Bîrgăului, Stan Neculai, Haşmei Mihai-Marin, Blanar Dumitru şi Simeria Dumitru au intervenit pentru remedierea unei defecţiuni la branşamentul de gaz al unei familii , de pe strada Livada Poştei, oraş Gura Humorului, şi din cauza modului defectuos în care s-a remediat lucrarea avariată, s-a produs un incendiu la  locuinţa familiei respective care a avut ca urmare decesul unei persoane.

Ancheta a stabilit că începând cu luna septembrie 2013, două firme au început lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată în oraşul Gura Humorului, iar unele dintre lucrări au fost subcontractate Euroexpert Fier Forjat S.R.L.Tiha Bârgăului, iar pe strada Livada Poştei, în perioada producerii incidentului se efectuau lucrări de modernizare a reţelei de canalizare, fiind săpate mai multe şanţuri în apropierea locuinţelor din zonă.

Potrivit cercetărilor, în data de 4 septembrie 2013, în jurul orei 14:00, în timp ce un angajat lucra cu excavatorul s-a surpat malul unui şanţ, descoperind conducta de gaz metan a străzii şi teul de branşament al unei familii. Întrucât din zona branşamentului a început să se emane gaz,  Şutu Florin Ioan a luat legătura telefonică cu Stan Neculai, inginer în cadrul Eon Gaz, pe care l-a informat de avaria care s-a produs în timpul lucrărilor.

Stan Neculai s-a deplasat la faţa locului şi a solicitat de asemenea ajutorul lui Haşmei Mihai Marin şi Blanar Dumitru, ambii lucrători în cadrul Eon Gaz şi planificaţi de serviciu în ziua respectivă.

Astfel, lucrătorii Eon au obturat conducta de gaz a străzii şi în urma analizării avariei,  Şutu Florin Ioan a luat legătura cu  Simeria Dumitru, despre care cunoştea că lucrează în cadrul alte societăți şi care era sudor autorizat.

La scurt timp a venit Simeria care a coborât în şanţ cu ajutorul cupei excavatorului şi apoi a procedat la lipirea ansamblului conductă – teu branşament gaz metan al familie respective, folosind un aparat de sudură special, prin metoda electrofuziune, întrucât ansamblul era din polietilenă specială traseelor de gaze naturale.

Întrucât aparatul de sudură i-a indicat că valorile şi timpii de sudare au fost corecte şi trebuia să se întoarcă la locul său de muncă, deoarece era în timpul serviciului, Simeria nu a aşteptat răcirea sudurii şi verificarea acesteia ci le-a indicat lucrătorilor Eon să aştepte 30 minute până la răcire după care să verifice cu spumă dacă sunt emanaţii de gaz.

Astfel, după remedierea defecţiunii,Stan Neculai a scos obturatorul de gaz, iar Haşmei a verificat cu spumă zona de lipire şi a constatat că nu sunt probleme. De asemenea, Stan i-a spus lui Şutu să acopere şanţul, lucru care s-a realizat sub supravegherea acestuia de doi lucrători.

În ziua următoare, muncitorii din cadrul S.C. Euroexpert Fier Forjat S.R.L. au revenit şi au continuat activităţile la reţeaua de canalizare, deplasându-se cu utilajele peste zona unde a fost remediată defecţiunea la branşament, iar după efectuarea reparaţiilor, familia care locuia în zonă a simţit miros de gaz în zonă.

 

În noaptea de 05 spre 06 septembrie, unul dintre membrii familiei respective a coborât în beciul casei unde a aprins becul, moment în care a fost declanşată o explozie. Locuitorii de pe strada Livada Poştei, au fost treziţi de un zgomot puternic, iar în momentul în care au ieşit afară au observat cum unul din imobilele  era în flăcări.

La faţa locului au venit echipajele de pompieri şi ambulanţa, care l-au transportat iniţial pe rănit la Spitalul Judeţean Suceava, fiind transferat ulterior la Spitalul clinic de urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, unde a fost diagnosticat cu „arsură prin flacără, explozie, grad IIB-III pe circa 94% din suprafaţa corpului”, acesta decedând la data de 9 septembrie 2013, din cauza stării grave.

Potrivit raportului de necropsie  efectuat în cauză, moartea lui Gheorghe T. a fost violentă şi s-a datorat „…insuficienţei multiple de organe şi sisteme survenite în evoluţia unui şoc postcombustional consecinţa unor arsuri prin flacără grad II-III pe circa 94% suprafaţă corporală, asociat cu arsuri de căi respiratorii…”.

A existat pericolul ca incendiul să se propage şi la casele învecinate.

Din cercetări a reieşit că evenimentul din noaptea de 05/06.2013, s-a petrecut în urma intervenţiei de înlocuire a teului de branşament din data de 04.09.2013, întrucât echipele de detectare şi localizare care au mers la faţa locului imediat după producerea evenimentului au constatat existenţa unei concentraţii mari de gaze naturale în sol, în jurul piesei defecte (teu de branşament), precum şi în pivniţa imobilului unde s-a produs explozia. Astfel, incidentul a avut loc din cauza acumulărilor de gaze provenite din reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, reţea amplasată în carosabilul străzii Livada Poştei.

Astfel, s-a constatat că deşi săpăturile de canalizare se realizau la o adâncime considerabilă, nu s-au luat măsuri de consolidare a pereţilor, ceea ce a favorizat prăbuşirea terenului şi afectarea conductei de distribuţie gaze naturale. Pentru remedierea defecţiunii, respectiv la operaţia de sudură, nu a fost asigurată orizontalitatea conductei de alimentare cu gaze naturale şi s-a recurs la suspendarea conductei de gardul imobilului cu ajutorul a două centuri de material textil.

De asemenea, s-a constatat că deşi s-a realizat o scurtare a branşamentului de gaze naturale cu aproximativ 7,5 cm prin îndepărtarea teului de branşament şi a unei bucăţi din acesta, sistemul nu a fost adus la starea iniţială, prin folosirea noii bucăţi branşament, lucru care a determinat tragerea conductei către branşament.

Referitor la modalitatea în care s-a realizat astuparea şanţului şi a conductei de alimentare cu gaze naturale, s-a concluzionat că aceasta s-a făcut în mod defectuos, umplutura de pământ lăsând conducta tensionată.

Astfel, repararea defecţiunii şi acoperirea lucrării s-ar fi efectuat cu neconformităţi majore, iar traficul care a avut loc ulterior pe strada Livada Poştei a exercitat acţiuni de apăsare asupra conductei, respectiv teului de branşament, ducând la fisurarea sudurii sub şaua teului de branşament.

Anchetatorii au concluzionat că sursa de degajare a gazului metan este constituită din neetanşeitatea apărută la nivelul ansamblului conductă – teu branşament aferent imobilului nr. 2 situat pe strada Livada Poştei.

„Datorită porozităţii solului şi dispunerii în proximitate a imobilului victimei, gazul metan eliberat prin neetanşeităţile generate de reparaţia necorespunzătoare a migrat înspre imobilul victimei, pătrunzând în subsolul şi încăperile imobilului afectat. Gazul a început să se acumuleze şi să formeze în amestec cu aerul atmosfere periculoase ajunse în domeniul de explozivitate în momentul producerii exploziei”, susțin procurorii.

Totodată, din cercetările efectuate a mai reieşit că repararea branşamentului aferent imobilului respectiv s-a realizat fără a se anunţa dispeceratul Eon Gaz Distribuţie România motiv pentru care nu a fost întocmit nici un ordin de serviciu pe numele angajaţilor săi.

Mai mult de atât, la momentul la care s-a produs defecţiunea, Eon Gaz Distribuţie România deţinea resursele necesare pentru remedierea avariei, atât din punct de vedere al asigurării de personal autorizat cât şi al asigurării de utilaje şi echipamente .

 

Dosarul urmează să fie judecat de Judecătoria Gura Humorului


Intră acum și în grupul de