Camera de Comerț și Industrie Suceava: Cei mai mulţi angajaţi din companiile sucevene lucrează în Industria prelucrătoare, Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, Transport și depozitare


Intră acum și în grupul de

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava a organizat, vineri, 3 noiembrie, la Conacul Domnesc, Gala Excelenţei în Afaceri 2017.

Astfel, în cadrul Galei Excelenţei în Afaceri 2017, un eveniment de referință pentru comunitatea de afaceri din Suceava, au fost acordate Trofee de Excelenţă şi Premii Speciale pentru a răsplăti elementele cheie de diferenţiere pe piaţă, continuitatea în activitate, eficienţa şi competitivitatea, „abilitatea de a genera idei” şi creativitatea.

„Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, ca în fiecare an, identifică şi promovează în cadrul evenimentului Gala Excelenţei în Afaceri 2017 societăţile capabile să funcţioneze la înalţi parametri de eficienţă şi care obțin constant performanţe. Evenimentul organizat în data de 3 Noiembrie 2017 este unul de referință pentru comunitatea de afaceri din Suceava, constituind cartea de vizită a succesului şi a performanţei în afaceri”, au transmis reprezentanții instituției.

Astfel, Topul Firmelor organizat în cadrul Galei Excelenţei în Afaceri, reprezintă un barometru al realităţii economice judeţene şi o recunoaştere a meritelor şi reuşitelor pe care managerii companiilor locale le-au obţinut anul trecut.

Potrivit reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie Suceava, în 2016, numărul cel mai mare de societăţi comerciale au activat în domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 4.692 societăţi, urmat de Transport și depozitare cu 1.652 societăţi comerciale și Industria prelucrătoare cu 1.623 societăţi comerciale.

„Companiile din domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor au avut în anul 2016 o cifră de afaceri netă totală de 4.692  mil. lei şi un profit curent de 312,96 mil. lei; companiile din domeniul Industriei prelucrătoare au obţinut a doua poziţie în ceea ce privește cifra de afaceri netă cu o valoare de 4.992,96 mil. lei, urmate de firmele din domeniul Transport și depozitare cu 2.063,47 mil. lei și firmele din domeniul Construcții cu o cifră de afaceri netă de 1.186,72 mil. lei”, a precizat sursa citată.

În ceea ce privește profitul curent, clasamentul se păstrează același ca și în cazul cifrelor de afaceri nete, a doua poziție în clasament fiind ocupată de companiile care activează în domeniul  Industriei prelucrătoare cu un profit în valoare de 308,17 mil. lei, a treia poziție aparținând firmelor din domeniul Tranzacțiilor Imobiliare cu valoarea profitului de 122,72mil. lei.

Camera de Comerț a mai arătat că ierarhia se modifică în ceea ce priveşte rata profitului, pe primul loc situându-se companiile din domeniul Tranzacțiilor Imobiliare ce înregistrează o rată a profitului de 145,66%, iar pe următoarele poziţii în ceea ce priveşte rata profitului se situează companiile din categoria Activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic, activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu (57,74%), Intermedieri financiare și asigurări (49,75%) și Sănătate și asistență socială (27,30%).

Totodată, reprezentanții Camerei de Comerț Suceava au menționat că cei mai mulţi angajaţi din companiile sucevene lucrează în Industria prelucrătoare, Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

„Se observă faptul că domeniile cele mai profitabile au şi un număr ridicat de salariaţi: cei mai mulţi angajaţi din companiile sucevene lucrează în Industria prelucrătoare (19.275 salariaţi), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15.720 salariaţi), Transport și depozitare (8.146 salariaţi) și Construcții (7.474 salariați)”, a arătat sursa citată.

Camera de Comerț Suceava precizează că cele mai productive companii sunt cele care activează în următoarele domenii: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – o productivitate medie a muncii de 0,35 mil. lei/salariat, Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – 0,29 mil. lei, Activităţi de spectacole, culturale şi recreative – 0,27 mil. lei/salariat și companiile din domeniul Industriei prelucrătoare – 0,26 mil. lei/salariat.

Mai mult decât atât, comparând situaţia înmatriculărilor, precum şi rezultatele companiilor la nivel general, conform datelor CCI Suceava, numărul total al înmatriculărilor agenților economici a scăzut cu 7,94 % în 2016 față de anul 2015, dar o creștere semnificativă se înregistrează la înmatricularea de SRL – o creștere 34,45 % faţă de anul 2015. Numărul de radieri a crescut în anul 2016 faţă de anul precedent cu un procent de aproximativ 18%.

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava este de peste 26 de ani cea mai veche şi cea mai reprezentativă organizaţie a întreprinzătorilor din judeţul Suceava, fiind singura organizaţie neguvernamentală de utilitate publică, cu caracter autonom şi cu o misiune foarte bine definită: susţinerea intereselor comunităţii de afaceri în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale, precum şi acţiuni concrete pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, a unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

 

 


Intră acum și în grupul de