Cătălin Nechifor răspunde provocării președintelui CCI Suceava, Nicolae Troașe și este de acord cu o discuție aplicată privind investițiile publice și fiscalitatea: Firmele doresc să facă profit, chiar și din piatră seacă, iar orice factor perturbator generează neîncredere


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a răspuns, miercuri, provocării președintelui Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Nicolae Troașe, care a spus că mediul politic nu ascultă vocea antreprenorilor și a spus că este de acord cu o discuție aplicată privind investițiie publice și politica fiscală.

Astfel, Nechifor a arătat într-un comunicat, că nu îi place să citească scrisori deschise, nici să ia act dintr-o comunicare publică despre un subiect în care se face referire la el sau la grupul social din care face parte, fiind ca și cum primești un pachet prin curier, deja desfăcut atunci când poștașul sună la ușă și nu mai poți fi sigur că ceea ce s-a pus este exact ceea ce găsești.

„Iată de ce nu încep eu primul cu o comunicare publică, de fapt cu o provocare în sensul bun al cuvântului, dar sunt foarte mirat să citesc că la topul firmelor realizat de Camera de Comerț și Industrie a județului Suceava au fost făcute câteva aprecieri la adresa politicului în general, cu care nu spun că nu aș fi de acord, măcar parțial, ci vizez faptul că, din păcate, instituția condusă de domnul Nicolae Troașe nu a făcut nici un demers pentru a avea un dialog instituțional, constructiv, cu cei care suntem în Parlament. Și nu e vorba că aș fi așteptat invitația de a participa la topul firmelor, eram de altfel plecat din țară la conferința generală UNESCO de la Paris, nu în momentele festive se discută chestiuni serioase, unele poate chiar dureroase ale mediului de afaceri dar și ale celui politic. La ceas aniversar, după cum se știe, se susțin discursuri siropoase, se spun lucruri de regulă de bine, dar, câteodată, se profită pentru a se putea transmite ceva. Iar mesajul pe care îl înțeleg eu, este că președintele Camerei de Comerț și Industrie, exprimându-se în numele întregului antreprenoriat sucevean, spune că actuala perioadă este „cea mai dificilă pe care a trăit-o până acum, că lipsa investițiilor publice și a infuziilor de capital în economie se simte în buzunarul tuturor și că de multe ori mediul de afaceri nu este pe aceeași lungime de undă cu mediul politic, vocea antreprenorilor nefiind ascultată”, arată Nechifor.

El subliniază că nu dorește nici să critice, nici să dea sfaturi, ci doar să puncteze câteva aspecte care să creeze eventual apetit pentru o dezbatere mai serioasă.

„În primul rând, firmele doresc să facă profit, chiar și din piatră seacă, e de înțeles lucrul acesta și orice factor care pare perturbator sau care este prezentat distorsionat creează o stare de neîncredere și de respingere de către cei cărora li se adresează. Dar nu pot fi de acord că acest moment este cel mai greu pentru întreprinderile private, eu cred că momentul cel mai dificil a fost atunci când s-au tăiat veniturile românilor, plecând de la premisa că nu toate firmele private au afaceri cu statul, ci, din contra, majoritatea se adresează tot mediului privat sau beneficiarului final – cetățeanul”, a menționat Nechifor.

Deputatul PSD de Suceava recunoaște că România are o economie bazată mult pe consum și nu crede că e lipsit de importanță cu câți bani rămâne omul la final de lună în buzunar și că de asta e chiar greu de înțeles de ce unele sindicate sunt acum împotriva guvernanților, dar arată că nu a văzut niciun sindicalist care să fie ferm în fața patronatului căruia să îi ceară să păstreze cel puțin la valoarea actuală salariul net.

„Oricum, pe angajat îl interesează cu câți bani rămâne în mână – netul, iar pe angajator îl interesează cheltuiala integrală cu forța de muncă,  prin urmare transferarea contribuțiilor nu ar trebui să fie relevantă”, consideră Nechifor.

El mai arată că nu toți resimt în buzunar lipsa investițiilor publice, așa cum afirmă Nicolae Troașe.

„Nu putem spune că e o lipsă, putem însă asuma că investițiile nu sunt la nivelul pe care îl dorim, sau pe care îl doresc firmele care au nevoie de contracte de lucrări din bani publici sau europeni. Dar, și asta sunt convins că o înțelegeți foarte bine, nici nu mai puteam rămâne cu salariile de mizerie care erau acordate în trecut. Să ne aducem aminte, în 2007, salariul minim pe economie era 750 lei, acum e 1450 lei, aproape dublu în 6 ani. Iar răspunsul și-l poate da fiecare dintre cei care au avut de a face cu angajarea forței de muncă. Păi mai găsești la țară pe cineva să lucreze pe zi cu mai puțin de 1 milion, în lei vechi, plus mâncare, băutură sau chiar și cafea? Sau la oraș mai găsești pe cineva doritor să lucreze sub 2000 de lei? Astea sunt costurile vieții, piața forței de muncă este restrânsă și foarte multă evaziune este și în contractele încheiate cu angajații”, mai arată deputatul.

El este de acord și că nivelul de taxare pe forța de muncă e ridicat, dar nu mai ridicat în comparație cu multe țări europene și tocmai de aceea în ultimii ani s-au luat măsuri de compensare, de genul reducerii impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, sau mai nou, s-a decis, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, respectiv a impozitului pe profit de la 16% la 1% din cifra de afaceri pentru întreprinderile cu cifră de afaceri sub 1 milion de euro.

„Ar mai fi multe de spus, închei, pentru că ați spus că vocea dumneavoastră nu este ascultată, invitându-vă să facem o dezbatere la care voi veni cu drag și să vă răspund, dar și să găsim împreună soluții, așa încât să putem demonstra că suntem pe aceeași lungime de undă. Putem discuta foarte deschis despre TVA, despre contribuții, despre modul în care se eludează plata taxelor și impozitelor, despre cum se scurg zeci de milioane de Euro în fiecare lună din țară, după cum se mută întregul personal dintr-o firmă într-alta, în termen de maxim 6 luni de la angajare și foarte multe alte lucruri. Pentru că dacă ne dorim investiții publice, așa cum ați pomenit, trebuie să avem și venituri la bugetul de stat, iar în condițiile în care creșterea economică este cea mai mare din zona UE ar fi păcat să nu reușim. Sper să nu pățesc ca în 2010, atunci când am invitat oameni de afaceri la un forum internațional la București, aflând prea târziu că cineva de la județ le-a recomandat că nu ar fi bine să fie văzuți alături de socialistul de mine”, a conchis Cătălin Nechifor.

 

 


Intră acum și în grupul de