Peste 1300 de noi cazuri de diabet depistate în primele nouă luni ale anului în județul Suceava, în creștere ușoară față de anul trecut


Intră acum și în grupul de

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului este marcată anual, în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tema propusă pentru acest an fiind „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.

Potrivit specialiştilor, diabetul zaharat este o afecţiune metabolică ce este caracterizată prin hiperglicemie cronică, produsă de un defect al secreţiei insulinei, al acţiunii insulinei sau prin ambele mecanisme.

Diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de absenţa secreţiei endogene de insulină, în timp ce diabetul zaharat de tip 2 este determinat de scăderea secreţiei de insulină, la care se adaugă un defect de utilizare a acesteia numit insulino-rezistenţă.

Printre factorii de risc care favorizează  dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 se numără istoricul familial pozitiv pentru diabet zaharat, prezenţa hiperglicemiei în antecedente, sedentarismul, obezitatea şi hipertensiunea arterială.

Înregistrarea valorilor glicemice mari pentru un timp îndelungat poate conduce la apariţia complicaţiilor cronice, printre acestea fiind neuropatia periferică senzitivo-motorie, arterita, retinopatia diabetică, nefropatia diabetică ce poate determina afectarea funcţiei rinichilor, accidental vascular cerebral sau infarctul miocardic acut.

Conform unei statistici realizate de Direcţia de Sănătate Publică SUceava, în judeţul Suceava s-au înregistrat 367 de cazuri noi de diabet în trimestrul al III-lea al acestui an, iar după forma clinică a bolii în 48 de cazuri persoanele diagnosticate sunt insulino- dependente şi 319 insulino-independente, numărul acestor cazuri fiind în uşoară creştere faţă de intervalul similar al anului 2016 când s-au înregistrat 363 de cazuri noi de diabet, din care 60 insulino-dependente şi 303 insulino-independente.

.În primele nouă luni ale anului 2017 s-au înregistrat 1307 cazuri noi de diabet în judeţul Suceava faţă de 1265 de cazuri noi de diabet depistate în acelaşi interval al anului 2016.

Totodată, în trimestrul al III-lea din anul 2017, în judeţul Suceava se aflau în evidenţe 28 581 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, din care 3519 insulino-dependenţi şi 25 062 insulino-independenţi, iar din totalul celor rămaşi în evidenţele cabinetelor de nutriţie şi diabet 15 079 persoane provin din mediul rural şi 13 502 din mediul urban.

Statistica DSP Suceava reliefează că numărul persoanelor cu diabet aflate în evidenţe a crescut în trimestrul al III-lea din 2017 cu peste 1200 faţă de perioada similară a anului 2016, când se aflau în evidenţe 27 345 de pacienţi.

Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că pentru derularea în judeţul Suceava a programului naţional de diabet s-au alocat în acest an 26. 354 610 lei.

De precizat este că în cadrul Ambulatoriului de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava va fi testată gratuit hemoglobina glicozilată în cursul zilei de marţi pentru pacienţii diabetici, acţiunea marcând astfel şi la Suceava Ziua Mondială a Diabetului.

Totodată, organizarea celei de a IV-a ediţii a workshop-ului pe tema piciorului diabetic sub denumirea “ Workshop & Hands-On şi tratamentul minim invaziv în ischemia critică la piciorul diabetic”, în perioada 16-17 noiembrie 2017, la SJU Suceava, se înscrie în seria de acţiuni ce marchează Ziua Mondială a Diabetului.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de