Din cei 318 suceveni testați, miercuri, gratuit pentru hepatita C, 5,34 la sută au fost identificaţi ca pozitivi, procentul fiind mai mare decât în celelalte judeţe unde s-au desfăşurat astfel de activităţi de screening


Intră acum și în grupul de

Un număr de 318 suceveni au participat, miercuri, la acţiunea stradală de testare gratuită pentru depistarea hepatitei C, acţiune componentă a campaniei derulate de Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația SOS Drepturile Pacienților.

În urma evaluării testelor s-a constatat că 17 din cele 318 persoane au fost identificate ca pozitive la acest test, reprezentând 5,34 la sută din totalul persoanelor testate, procentul fiind mai mare decât cel înregistrat în celelalte judeţe unde s-au desfăşurat astfel de activităţi de screening.

Prezent la Suceava la lansarea campaniei de testare gratuită adresată persoanelor peste 11 ani, managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş” Bucureşti, prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel a declarat într-o conferinţă de presă că testări gratuite stradale s-au desfăşurat deja în Bucureşti, Iaşi şi Bacău, constatându-se că aproximativ 3,5 la sută dintre persoane erau pozitive la testarea preliminară, fără a se putea preciza însă dacă erau „pacienţi noi sau vechi”.

El a spus că testarea din cadrul campaniei se realizează cu ajutorul unor teste rapide din salivă, iar rezultatul este comunicat după 20 de minute de la efectuarea testului.

Profesorul universitar bucureştean a subliniat importanţa depistării precoce a infecţiei cu virusul hepatitic C, iar primul pas îl reprezintă tocmai screening-ul.

În cazul persoanelor al căror test a ieşit pozitiv sau la limită, se recomandă adresarea la medicul din specialitatea boli infecţioase pentru investigaţii suplimentare, diagnosticul fiind confirmat serologic, prin detectarea ARN HCV în sânge(viremia- încărcătura virală).

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de